Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑTOΛΟΓΙΑΣ ~ ταξίδι στον χρόνο μ’ ένα παριζιάνικο σπίτι

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Πάει λίγος καιρός τώρα που έμεινα έκπληκτος με μία ανάρτηση στο διαδίκτυο. Μία κυρία του κοσμικού Παρισιού παράτησε το σπίτι που νοίκιαζε όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες στις οποίες τελικά έζησε χωρίς να επιστρέψει, φροντίζοντας όμως να πληρώνει το ενοίκιο μέχρι που πέθανε στα ενενήντα ένα της χρόνια. Τελικά, το σπίτι άνοιξε και η εικόνα που αντίκρισαν παρέπεμπε σε μία εντυπωσιακή χρονοκάψουλα! Φυσικά δεν έχει νόημα να σχολιάσω, οπότε απλά παραθέτω τις φωτογραφίες που βρήκα.
image
Ομολογώ πως μελαγχόλησα βλέποντας τις παραπάνω φωτογραφίες. Η χλιδή, η διακόσμηση, οι κολόνιες, τα έπιπλα και μια ειδική μνεία στην κούκλα του Mickey! Ποιος ξέρει πόσο θα κόστιζαν εκείνη την εποχή όλα αυτά. Ίσως ήταν μια πλούσια της εποχής ή απλά μια φαντασμένη επιδειξιομανής από αυτές που δεν είχαν να φάνε προκειμένου να ψωνίζουν ακριβά, όμως σήμερα σχεδόν έναν αιώνα μετά δεν έχει και πολύ σημασία. Προσπαθώ να φανταστώ το μεγαλείο που ένιωσαν εκείνοι που άνοιξαν αυτή την πόρτα. Ο τρόπος που μελέτησαν το σημείο που βρισκόταν κάθε αντικείμενο.
  
Δεν ξέρω κατά πόσο σας έπεισα για το μεγαλείο της στιγμής, όμως για μια στιγμή σκεφτείτε. Φανταστείτε το δικό σας σπίτι να κλείνει σήμερα και να ανοίγει πάλι μετά από εκατό χρόνια από το δισέγγονό σας. Τι θα δει εκεί; Φανταστείτε τις κονσέρβες που θα είχατε φυλαγμένες και τις φωτογραφίες σας. Τα δισκάκια με την μουσική και τις ταινίες σας, τα ρούχα σας και τα διακοσμητικά σας. Τα έπιπλα και τα φωτιστικά σας. Ένας άνθρωπος από το μέλλον έρχεται και βλέπει πράγματα πολύ μακριά από αυτόν. Σε μία εποχή που όλα είναι διαφορετικά. Που ακόμα και η τεχνολογία του σήμερα θα του φαίνεται τόσο μακρινή, τόσο απαρχαιωμένη. Άραγε με τι θα καταπιαστεί γνωρίζοντας πως όλα αυτά, τα βουτηγμένα σε σκόνη αντικείμενα ήταν μέρος της καθημερινότητάς σας;
  
Οι εικόνες αυτές εμένα μου προσέφεραν ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο. Κάπως μελαγχολικό ίσως και νοσταλγικό. Αν μπορούσαν όλα αυτά τα αντικείμενα να μιλήσουν θα μπορούσαν να διηγηθούν πολλές ιστορίες χαράς, έρωτα, αλλά και μοναξιάς. Άραγε τι να άκουγαν έξω από αυτά τα παράθυρα; Μεθυσμένους μποέμ να κυκλοφορούν αγκαλιά στους μεταμεσονύκτιους δρόμους; Βομβαρδισμούς μεταξύ γάλλων και γερμανών; Κόρνες σύγχρονων αυτοκινήτων και φωνές διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης; Εσείς ταξιδέψατε; +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

6 σχόλια:

  1. Πράγματι, ταξίδι στον χρόνο!
    Αυτό που με μελαγχολεί είναι ότι τα αντικείμενα εξακολουθούν και υπάρχουν, οι άνθρωποι όμως όχι.
    Γι'αυτό από νωρίς έπαψα να δίνω σημασία σε οτιδήποτε υλικό.. Δένομαι μόνο με ανθρώπους.
    Βέβαια αυτό που είπες να φανταστούμε τα δισέγγονά μας να ανοίγουν το δικό μας σεντούκι αναμνήσεων.. είναι όντως φοβερό! Χμ να είμαι πιο προσεκτική λες σε ό,τι κρατάω και γράφω;; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ πιθανό...
      άσε που πλέον το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτρονική μας υπόσταση.
      Εγώ έχω ήδη φτιάξει την ηλεκτρονική μου διαθήκη (μακάβρια υπηρεσία που προσφέρει η google) και όταν έρθει η ώρα συγκεκριμένα άτομα, με ιδιαίτερες συνθήκες θα μπορούν να ανοίξουν όλα ή όσα καθόρισα αρχεία μου..!

      Διαγραφή
    2. σοβαρά υπάρχει τέτοια υπηρεσία;;
      εντάξει μακάβριο ή όχι είναι μέσα στη πραγματικότητα, οπότε..
      αν και δεν έχουμε παιδιά ακόμη για να σκεφτώ να αφήσω διαθήκη, θα ήθελα να τα κρατάω όσα γράφω κάπου οργανωμένα. Οπότε να μου πεις κάποια στιγμή περαιτέρω!

      Διαγραφή
    3. Με την google έχουμε πολύ ιδιαίτερη σχέση. Φωτογραφίες, χιλιάδες -πλέον- άρθρα, κείμενα, συγγράμματα και σκέψεις. Βίντεο, αρχεία επικοινωνίας και όλα αυτά επί δύο μιας και αφορούν τόσο την προσωπική μου ζωή (μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνω το yannidakis) τόσο και την επαγγελματική.
      Θα ήταν κρίμα να χαθούν μαζί με μένα...
      Γι' αυτό φροντίζει η υπηρεσία "Διαχείρισης ανενεργού λογαριασμού της google". Κοίταξε το, μελέτησέ το κι αν χρειάζεσαι βοήθεια ενημέρωσε με

      Διαγραφή
    4. Ενδιαφέρον!
      Θα το κοιτάξω κι εγώ :)

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το