Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ δωρίστε τον επεξεργαστή σας στην επιστήμη!

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Πώς θα σας φαινόταν αν το κινητό σας μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση θεραπείας για τον καρκίνο;! Ή στην εύρεση εξωγήινης ζωής;! Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα BOINC, ίσως και να μπορέσετε να βοηθήσετε σε αυτό τον τομέα!


Το BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού, που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ στην οποία χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να συνδεθούν και να «δωρίσουν» την επεξεργαστική ισχύ των Η/Υ και κινητών τους σε διάφορα projects. Τα projects αυτά απαιτούν τρομερή επεξεργαστική ισχύ για να κάνουν όλους τους απαιτούμενους υπολογισμούς και να επεξεργαστούν όλα τα δεδομένα. Αντί τα ερευνητικά ινστιτούτα να χρειάζεται να χτίσουν έναν υπερ-υπολογιστή, συλλέγουν την ισχύ πολλών μικρότερων υπολογιστών και έχουν τα ίδια αποτελέσματα (με σαφώς λιγότερα χρήματα)! Το BOINC σχεδιάστηκε το 2002 με αφορμή το πρόγραμμα SETI@Home, αλλά πολύ σύντομα, οι προγραμματιστές του αντιλήφθηκαν την επιρροή του και απόφασισαν να το επεκτείνουν και σε άλλους ερευνητικούς τομείς και ινστιτούτα. Αυτή την στιγμή (δεδομένα από το 2013), το BOIC αριθμεί σχεδόν 600.000 ενεργούς λογαριασμούς και επεξεργάζεται περίπου 9.2 petaFLOPS!!



Πώς δουλεύει όμως το BOINC και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε; Πολύ απλά, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα, κατεβάστε το δωρεάν πρόγραμμα, εγγραφείτε με το email σας και επιλέξτε σε ποιο project επιθυμείτε να «δωρίσετε» την επεξεργαστική σας ισχύ. Το πρόγραμμα τρέχει ειδικούς αλγόριθμους που καταλαβαίνουν πότε ο Η/Υ είναι σε αδράνεια και τότε (και μόνο τότε) του αναθέτουν δουλειά. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στο κινητό σας τηλέφωνο (το πρόγραμμα θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμο αλλά μόνο για συσκευές Android). Αν πάλι, επιθυμείτε να συμμετέχετε σε παραπάνω από ένα projects, τότε ίσως θα πρέπει να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης όπως τα GridRepublic και BAM!.

Τα δυο πιο διάσημα (και ίσως και πιο παλιά) projects που υπάρχουν στην κοινότητα αυτή είναι το SETI@Home το οποίο ερευνά το διάστημα για ίχνη εξωγήινης ζωής (και το οποίο είναι ο νονός του BOINC) και το World Community Grid το οποίο, μεταξύ άλλων, βοηθά στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αν κάνετε κλικ στους υπερ-συνδέσμους θα μπορέσετε να μεταβείτε στις αντίστοιχες ιστοσελίδες και να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για την συνεισφορά των προγραμμάτων αυτών. Αν πάλι θέλετε να δείτε σε ποιούς άλλους τομείς μπορείς να συνεισφέρετε, τότε μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα εδώ.


Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία των προσωπικών μας συσκευών! Το BOINC και όλη η ιδέα πίσω από τις τεχνολογίες Grid Computing και Volunteer Computing εμφανίστηκαν όταν έκαναν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους οι πρώτοι προσωπικοί Η/Υ εξοπλισμένοι με δυνατούς, για την εποχή, επεξεργαστές. Πλέον, τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες μας έχουν τέτοια επεξεργαστική ισχύ που έπεισε την ομάδα πίσω από το BOINC να τα συμπεριλάβει στο “δίκτυό” της! Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να βάλετε ένα μικρό λιθαράκι στην πανεπιστημιακή έρευνα και να μπορείτε να καυχιέστε ότι βοηθήσατε στο να βρέθει θεράπεια σε κάποια ασθένεια (ή ακόμα και ο ΕΤ ο εξωγήινος!) τότε δεν έχετε παρά να εγκαταστήσετε το BOINC! Στο κάτω – κάτω, όταν κοιμάστε, το κινητό σας δεν κάνει απολύτως τίποτα.....! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το