Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΣXOΛΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ~ τις μελανότερες στιγμές της πολιτικής της ιστορίας ζει η ουκρανία

η είδηση που στιγμάτισε τη βδομάδα που πέρασε, σχολιάζεται και προβληματίζει


 η είδηση 
Η Πέμπτη ήταν μια από μελανότερες ημέρες στην πολιτική ιστορία της Ουκρανίας. Με τον καταιγισμό των πυρών μπήκε η ταφόπλακα στην εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που είχε ανακοινωθεί λίγες ώρες πριν ξεσπάσουν τα αιματηρά επεισόδια. Διαδηλωτές και αστυνομικοί δίνουν μάχη σώμα με σώμα στους δρόμους του Κιέβου. Η πλατεία Ανεξαρτησίας φλέγεται. Μέλη της Μπερκούτ, των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές με αυτόματα όπλα. Δεκάδες είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους και πολλοί αστυνομικοί.
 το σχόλιο 
Eπειδή εδώ στην Ελλάδα ξέρουμε καλά από συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας και ξέρουμε καλά από βία και διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση, κάνω μοιραία συγκρίσεις. Είναι -για παράδειγμα- δυνατό να δινόταν ποτέ εντολή από την κυβέρνηση να πυροβολούν διαδηλωτές οι αστυνομικοί; Φανταζόσασταν κάτι τέτοιο εδώ;
Όμως ακόμα κι εκεί. Είναι δυνατό σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να υπάρχει τέτοια μεταχείριση; Τέτοια προσέγγιση στην κρίση αυτή; Είναι απάνθρωπο και τα αποτελέσματα μεταφράζονται σε δεκάδες νεκρούς (με τελευταίο θύμα μια 21χρονη νοσοκόμα που φορούσε ιατρικά διακριτικά όταν πυροβολήθηκε).
Ελπίζω το επόμενο Σάββατο η Ουκρανία να μην είναι στην επικαιρότητα. Να αφήσουμε τους ανθρώπους να τα βρουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.
+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

2 σχόλια:

  1. Το έργο είναι πολύ-παιγμένο και επαναλαμβάνεται τακτικά. Το είδαμε και στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του τρίτου κόσμου που εκδημοκρατίζονται με το ζόρι. Τελευταία παραδείγματα οι μουσουλμανικές χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
    Η Ουκρανία θα ησυχάσει μόνο σε δύο περιπτώσεις:
    1) Εάν μπει στην ΕΕ για να της πιουν το αίμα σε «πλήρη δημοκρατία».
    2) Εάν πατήσουν πόδι οι Ρώσοι. Είναι απορίας άξιον, γιατί κρατάνε τόσο υποχωρητική πολιτική στους πρώην δορυφόρους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και στα δύο ζητήματα που αναφέρεις υπάρχει το ζήτημα της διπλωματίας.
      Οι Ουκρανοί σε πολιτικό επίπεδο δε θέλουν να ρισκάρουν την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. φοβούμενοι τις απώλειες (...) που θα έχουν από την Ρωσία.
      Οι Ρώσοι δε θέλουν να πιέσουν καταστάσεις. Γνωρίζοντας την πολιτική φιλοσοφία της Ουκρανίας, προτιμούν να χειρίζονται διπλωματικά την όλη κατάσταση, είτε με διαπραγματεύσεις που θα έχουν φόντο την ενέργεια, είτε με καθαρά οικονομικές συναλλαγές (δανεικά)

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το