Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

EPΩΤΗΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ φτιάχνουμε την παρέλαση της εθνικής εορτής από την αρχή


Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Μπήκαμε λοιπόν στην Άνοιξη και μαζί στον πιο “εθνικό μήνα” μας. Αυτόν στον οποίο γιορτάζουμε την περιβόητη επανάσταση που αφενός απελευθέρωσε την Ελλάδα και αφετέρου μας θυμίζει που και που πως όλα μπορούν να συμβούν.
Έγραψα όμως ‘γιορτάζουμε’ και αλήθεια, αναρωτιέμαι πως γιορτάζουμε αυτή την τόσο σημαντική ημέρα. Ας imageθυμηθούμε. Μία μέρα πριν (και εννοείται την ίδια) οι μαθητές γλιτώνουν το σχολείο με κάτι γιορτές που είναι ευκαιρία να ντυθούν με τα σκολινά τους και να “τα ρίξουν” στην γκόμενα από το Γ3 που ίσως τώρα τους δει με άλλο μάτι. Οι τράπεζες βάζουν την ελληνική σημαία έξω από το κάθε κατάστημα λες και τις υπόλοιπες ημέρες ανήκουν αποκλειστικά στην Μέρκελ… Οι πολιτικοί βγάζουν ωραίες ανακοινώσεις και κάπως έτσι περνάει μια μέρα χωρίς δουλειά, χωρίς σχολείο, με γεμάτες καφετέριες και όλοι αισθάνονται έλληνες για ένα εικοσιτετράωρο.
Μα φυσικά ξεχάσαμε το σημαντικότερο! Οι παρελάσεις. Ο κύριος εκφραστής των εορτασμών στην εθνική μας επέτειο. Ο στρατός παρατάσσεται επιδεικνύοντας τις ετοιμοπόλεμες δυνάμεις του και ύστερα… η νεολαία. Οι μαθητές που παρελαύνουν σα να κάνουν βόλτα μασώντας τσίχλα και οι μαθήτριες που αναζητούν μια καριέρα στο modeling για να αποφύγουν την μιζέρια των γραμμάτων, οπότε ντύνονται και περπατούν ανάλογα. Όχι πως οι θεατές είναι καλύτεροι. Είναι οι γονείς και οι στενοί φίλοι των… πρωταγωνιστών, οι γονείς των πολύ μικρών παιδιών που ακόμα δεν έχουν καταλάβει την ανοησία του θέματος και κουνάνε χαριτωμένα το σημαιάκι και τα μέλη των Αριστερών οργανώσεων που περιμένουν καρτερικά να τελειώσει η παρέλαση για να πάρουν την σκυτάλη οι ίδιοι με κόκκινα πανό και συνθήματα κατά της Μέρκελ και του ΝΑΤΟ! Εντελώς μεταξύ μας, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που διεξάγονται οι παρελάσεις στις μέρες μας.
Οπότε; τι κάνουμε; Καταργούμε την εθνική εορτή; Μπα… Κάτι καλύτερο θα υπάρχει για να την σώσουμε. Ας εξετάσουμε μερικές προτάσεις:
  • Αφήνουμε τις παρελάσεις ως έχουν. Μπόλικη αστυνόμευση για να μην υπάρχουν παρατράγουδα και όλα καλά, αφού τα παιδιά –έλα μωρέ- παιδιά είναι και ας είναι όπως θέλουν.
  • Καταργούμε τις παρελάσεις εντελώς! Αυτό θα γίνει άλλωστε αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση όπως μάθαμε. Εντάξει παιδιά, οι αργίες παραμένουν, οπότε περισσότερη ώρα στην καφετέρια!
  • Οι παρελάσεις να διεξάγονται μόνο από τους στρατιώτες. Τα όπλα έσωσαν τότε την πατρίδα, τα όπλα θα την ξανάσωναν αν υπήρχε σήμερα η ανάγκη. Οι στρατιώτες και τα άρματα είναι τα πιο εντυπωσιακά και η εικόνα που παρουσιάζουν, αρτιότατη.
  • Οι παρελάσεις να διεξάγονται από απλούς πολίτες. Αν δεν το είχε προτείνει η κυρία Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα το σκεφτόμουν από μόνος μου. Κάτι σαν το καρναβάλι. Θα συμμετέχεις σε μια ομάδα, θα νοικιάζεις την στολή και βουρ για την παρέλαση!
  • Μαθητές και οργανωμένοι σύλλογοι συμμετέχουν έχοντας κάτι να πουν. Όχι απλά έναν βηματισμό από το τάδε σημείο της πόλης στο άλλο. Μια περιγραφή, μια δήλωση, μια υπόσχεση για το μέλλον που θα τιμάει το παρελθόν. Μια αναπαράσταση των γεγονότων ανάλογα με το σημείο που γίνεται η παρέλαση κλπ.
  • Κοινωνικές δράσεις μαθητών και συλλόγων. Ναι, η παρέλαση είναι συμβολική, όμως γιατί να μην είναι πρακτική; Σκεφτείτε μαθητές και συλλόγους αντί να προετοιμάζουν από τον Φλεβάρη βηματισμούς, να ετοιμάζουν σημεία ενημέρωσης της ιστορίας, παρουσίασης ή συνέχισης τους με δράσεις υπέρ των αδύναμων και ανάδειξης όλων εκείνων που αξίζουν σε αυτή τη χώρα…
Η λίστα θα μπορούσε να είναι τεράστια. Ο καθένας θα μπορούσε να προτείνει μερικούς εναλλακτικούς τρόπους
εορτασμού της εθνικής μας εορτής. Ο σκοπός δεν είναι να καταδικάσουμε τον τρόπο εορτασμού της ημέρας, αλλά να προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσής του. Ας μην ξεχνάμε πως οι αμερικανοί γιορτάζουν την εθνικής τους εορτή με πυροτεχνήματα. Ουδείς τέλειος. Ας γίνουμε τιμητές της πατρίδας μας δημιουργικά και ας δώσουμε κάτι όμορφο σε αυτό το κοριτσάκι για να φωτογραφήσει. Ε, τι λέτε; Ψηφίστε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία πάνω και δεξιά της σελίδας στο μενού με το σύμβολο που βλέπετε και διαμορφώστε την καλύτερη δυνατή πρόταση!

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το