Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΠΡΟΒΛHMΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ το πρώτο θετικό βήμα που είδα για το κυπριακό

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Εδώ και δεκαετίες γίνεται πολύς λόγος για τις σχέσεις των δύο εμπλεκόμενων στην Κύπρο: Τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους. Στο παρόν κείμενο δεν σκοπεύω να σας κάνω μαθήματα ιστορίας ή να θίξω παλαιότερα ζητήματα, απλά θα θυμίσω πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλληνες και τούρκοι διπλωμάτες και πολιτικοί, τουρκοκύπριοι και κύπριοι προσπαθούν να βρουν λύσει στο περιβόητο κυπριακό ζήτημα, συνήθως υπό την επιτήρηση διεθνών οργανισμών. Αποτέλεσμα; Μηδέν!

Για πρώτη φορά όμως διάβασα κάτι που στη δική μου τη λογική ακούγεται θετικό. Πρόκειται για το μόνο βήμα που θα imageμπορούσε να είναι ουσιαστικό, προοδευτικό ως προς την λύση του κυπριακού. Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να είναι μόνο προς τα πίσω. Πράγματι, η τουρκοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να καταργήσει την πρωινή ορκωμοσία των μαθητών από τα δημοτικά. Η ορκωμοσία αυτή είναι ότι πιο εθνικιστικό μπορείτε να ακούσετε ποτέ. Κάθε πρωί τα παιδάκια αναγκάζονται να τραγουδούν δυνατά αυτόν τον ύμνο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους και για τις προοπτικές τους μεθαύριο σαν υπεύθυνοι ανήλικοι πολίτες. Συμπληρώνω πως μέρος της απόφασης σημειώνει πως τελικά δεν θα λειτουργήσει μία θεολογική σχολή, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Η κατάσβεση του μίσους, τα βήματα πίσω που ανέφερα και κυρίως η πρόθεση της κυβέρνησης του ψευδοκράτους μας γεμίζει αισιοδοξία. Τα προβλήματα προφανώς δεν λύθηκαν, όμως μία κίνηση προς την θετική κατεύθυνση πρέπει να αναγνωριστεί, ακόμα κι αυτή δεν κοστίζει ουσιαστικά σε πολιτικό επίπεδο για τους τούρκους. Αντίθετα, σημειώνω πως δεν πρόκειται για μία νίκη των ελλήνων επί των τούρκων. Αν μπούμε σε αυτήν την διαδικασία σκέψης θα έχουμε κάνει λάθος. Η φιλονικία δεν οδηγεί πουθενά σε αυτήν την περίπτωση.

Ας μην μείνουμε εκεί όμως. Ας περιμένουμε περισσότερα και ουσιαστικότερα εκατέρωθεν βήματα. Το κυπριακό πρέπει να λυθεί και αν το καλοσκεφτούμε δεν είναι τόσο δύσκολο, είναι απλά ζήτημα καλής θελήσεως. Σε διαφορετική περίπτωση, κρίνω πως και οι δύο λαοί θα είναι καταδικασμένοι+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Αγαπητε φίλε Γιαννη, σιγουρα μπορω να αναγνωρισω καποια βηματα τα οποια γινονται και απο τις δυο πλευρες τα οποια ειναι βεβαια και μια κάμψη του εγωισμου των λαων μετα απο πολυετη αναμονη για την λυση του Κυπριακου. Για μενα ενας απο τους κυριους λογους που γινεται η καμψη του εγωισμου των Τουρκοκυπριων - Τουρκων (γιατι μην ξεχναμε οτι μετα απο 40 χρονια μετα την εισβολη ο Τουρκικος λαος έχει αυξηθει σε σχεση με τους Τουρκοκυπριους), ειναι το φυσικο αεριο. Μετα απο μια ενδεχωμενη λυση θα επωμιστουν και οι δυο λαοι κερδη και οπως είναι φυσικο η Τουρκοι δεν θα μπορουσαν παρα να προσπαθήσουν να κερδίσουν ότι μπορουν απο το συγκεκριμενο μεγα θεμα. Μαλιστα εκτος απο τις γενικοτερες καθημερινες υποχωρησεις τους ακουγεται ολο και πιο εντονα το ενδεχομενο να δωθει η Αμμωχωστος (η πολη φαντασμα μετα το 1974) πισω στους ελληνοκυπριους χωρις ομως να έχουν αλλες απαιτησεις απο το εδαφικο. Τα προηγουμενα χρονια αν μου λεγαν οτι οι Τουρκου θα μπορουσαν να δώσουν έστω και ενα οικοδομικο τετραγωνο θα σας εβγαζα τρελους, ομως απο οτι δειχνουν τα ντοκουμεντα τα οφέλη μιας ενδεχόμενης λυσης μπορουν να κανουν ακομα και τους βαρβαρους να εξευμενίζονται και ενδεχομενως να εκπολιτίζονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό δεν το γνώριζα και ενώ είναι ενδιαφέρον μεν, αξίζει να μελετηθεί πολιτικά (και ιστορικά) εις βάθος

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το