Τρίτη 20 Μαΐου 2014

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΑΙΟΥ ~ διαπλεκόμενα συμφέροντα ενάντια στην δημόσια υγεία (dallas buyers club)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Παραγωγή: 2013
ΣκηνοθεσίαJean-Marc Vallée
Βασικοί ΧαρακτήρεςMatthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
Περιγραφή: Το 1985 ένας μηχανικός αλλά και λάτρης αρκετά τη παρανομίας άνδρας μετά από ανεξέλεγκτα απρόσεκτη σεξουαλική ζωή τυχαία μαθαίνει ότι πάσχει από τον υιό του AIDS. Η καλπάζουσα χειροτέρευση της υγείας του τον κάνει να ψάξει παντού (είτε με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα) για το φάρμακο που θα του έδινε ελπίδες για παραπάνω χρόνια ζωής.


Καλωσορίζω τους σινεφίλ του +yannidakis 
Για τον μήνα Μαίο επέλεξα άλλη μία οσκαρική ταινία των 86 βραβείων για το 2014 (Best Makeup and Hairstyling) που όμως απέσπασε και αρκετά βραβεία και σε άλλους κριτικούς κινηματογράφου κυρίως για τον πρωταγωνιστικό και τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο οι McConaughey και Jared Leto αντίστοιχα. Αυτό που κάνει την ταινία πιο ξεχωριστή είναι ότι στηρίζεται σε πραγματική ιστορία η οποία είχε και παλαιότερα δοθεί σε παραγωγούς και σκηνοθέτες ταινιών όμως δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία για να βρεθούν οι χορηγοί για τη δημιουργία της παραγωγής.

Στην ιστορία μας λοιπόν ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει στην αμαρτωλή καθημερινότητα του πρωταγωνιστή μας Ron Woodroof (Matthew McConaughey) ο οποίος δοκιμάζει στη ζωή του όλων των ειδών τις παρανομίες (ναρκωτικά, αλκοόλ, σεξ χωρίς προστασία, απάτες για εύρεση χρημάτων). Μία εξ αυτών φάνηκε να αποβαίνει μοιραία για την κατάληξη της ζωής του. Μια μέρα μετά από μια ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ εισήχθη στο νοσοκομείο όπου και του ανακοινώθηκε ότι πάσχει από τον υιό του AIDS. Οι γιατροί του έδιναν ένα μήνα ζωής και αυτός τρομοκρατημένος έψαχνε τον τρόπο να παρατείνει αυτό το χρόνο δοκιμάζοντας τα φάρμακα που ενδεικνύονταν από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων αλλά και άλλα που δεν ήταν στη λίστα. Αυτό που παρατήρησε λοιπόν από την χρήση των φαρμάκων ήταν ότι ενώ τα ενδεικνυόμενα φάρμακα λιγόστεψαν τις πιθανότητες μακράς περιόδου επιβίωσης, τα παράνομα την παρέτειναν για εντυπωσιακά περισσότερο χρόνο. Έτσι λοιπόν ο ασθενής ενώ του έδιναν 1 μήνα ζωής οι γιατροί στην αρχή αυτός κατάφερε με τα παράνομα φάρμακα να ζήσει για 7 χρόνια οπότε και απεβίωσε.

Το δίδαγμά μας προφανώς δεν είναι ότι η πρόσληψη παράνομη φαρμάκων θα μπορούσε να μας επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία μας όμως αυτό που συνέβαινε στην περίπτωση μας ήταν ότι τα συμφέροντα των εταιριών βάση των χρημάτων που έδιναν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων δεν άφηναν τους ειδικούς να δοκιμάσουν άλλες ουσίες στους ασθενείς που μπορεί να είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι όλοι οι ασθενείς ήσαν έρμαια των μεγάλων συμφερόντων πιστεύοντας ότι αυτά που τους χορηγούσαν ήταν ότι καλύτερο για την υγεία τους που στην πραγματικότητα δεν ήταν. Στο τέλος της ιστορίας μας παρουσιάζεται ότι ο πάσχων δικαιώθηκε στην δίκη που έγινε για την χρήση και εμπορία μη νόμιμων ουσιών και μετέπειτα οι ουσίες νομιμοποιήθηκαν για την κατάλληλη χρήση σε όλους τους πάσχοντες ασθενείς. Όμως πόσοι συνάνθρωποι μας θα έμπαιναν σε όλη αυτή τη διαδικασία για να ξεσκεπάσουν μία υπόθεση που περιπλέκονται τόσα μεγάλα συμφέροντα; Πολύ λίγοι έως κανένας.


Το Dallas Buyers Club είναι μια ταινία που προσφέρεται κυρίως για τη δυνατή ερμηνεία του Matthew McConaughey ο οποίος πραγματικά ζει το ρόλο του αλλά και για τα νοήματα που μας προσφέρει σχετικά με την θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από τον υιό του AIDS. Σας συστήνω λοιπόν να την δείτε και να μου πείτε τα σχόλια σας. +daskalakis michael 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

1 σχόλιο:

  1. Την έχω δει και είναι καταπληκτική!
    Δεν περίμενα ποτέ ότι ο Μακ Κόναχι θα ερμήνευε έτσι κάποιο ρόλο, απίστευτος.. μπράβο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το