Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ~ νέα κατάσταση στην ύλη αλλάζει όλα όσα ξέραμε;

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από cretalive 
Νέα μεγάλη επιτυχία από το ΙΤΕ και την Κρήτη
Η ανομοιογένεια φάσεων των χημικά ομογενών ηλεκτρονικών συστημάτων είναι μια καθοριστική παράμετρος, που μπορεί να οδηγήσει σε ελεγχόμενες λειτουργικές ιδιότητες των υλικών, όπως είναι η υπεραγωγιμότητα υψηλής θερμοκρασίας Tc χαλκούχων οξειδίων και η γιγαντιαία μαγνητοαντίσταση μαγγανιούχων οξειδίων. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, ερευνητικές ομάδες από το Ινστιτούτο Jozef Stefan (Σλοβενία) και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (Ελλάδα) έχουν ανακαλύψει μια καινούργια ανομοιογενή κατάσταση της ύλης, η οποία παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένα μαγνητικά συστήματα έντονων αντισιδηρομαγνητικών αλληλεπιδράσεων, τριγωνικής τοπολογίας πλέγματος.
Για το σκοπό αυτό, πολυκρυσταλλικές κόνεις τέτοιων συστημάτων συνετέθηκαν στο εργαστήριο με χημικές μεθόδους υπό ελεγχόμενες συνθήκες και, ακολούθως, χαρακτηρίστηκαν με σύγχρονες πειραματικές διατάξεις.  Η μελέτη με την ακτινοβολία ακτίνων-Χ συγχρότρου κατέδειξε την ανομοιογένεια της δομής, ενώ ταυτόχρονα η ηλεκτρονική πολυπλοκότητα του συστήματος αποκαλύφτηκε, χρησιμοποιώντας πειραματικές τεχνικές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διεγέρσεων των σπιν (Hz έως GHz).
Το εν λόγω δημοσιευμένο άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications αποδεικνύει πως, παρόλο που ένας μαγνήτης μπορεί να στερείται βαθμών ελευθερίας, το φαινόμενο της γεωμετρικής όχλησης (geometrical frustration) που παρατηρείται στο μαγνητικό πλέγμα του, δύναται να προκαλέσει το σχηματισμό μεμονωμένων περιοχών σε νανοκλίμακα.  Αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα και σε άλλες συγγενείς ιδιότητες, βελτιώνοντας τις προοπτικές της συγκεκριμένης κατηγορίας υλικών για εφαρμογές σε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.


Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω τον έξυπνο, έτσι εξ αρχής θα δηλώσω πως δεν κατάλαβα (σχεδόν) τίποτα από το
κείμενο! Ωστόσο μελετώντας λίγο περισσότερο την πλήρη έκθεση, μιλάμε για κάτι πραγματικά πολύ πρωτοποριακό που μπορεί να ανατρέψει από πολλές απόψεις τα δεδομένα σε θεωρητικό και πρακτικό βαθμό.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, έδειξαν μία διαφορετική κατάσταση της ύλης υπό συνθήκες. Αυτό υποθέτω πως πρακτικά σημαίνει πως μπορούμε να μελετήσουμε τις ιδιότητες ενός αντικειμένου οι οποίες τελικά θα διαφέρουν από τις ήδη γνωστές. Αυτό είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πως ανοίγει έναν τεράστιο δρόμο μελέτης των πραγμάτων που έως τώρα δεν είχαμε ιδέα.

Και εφόσον μιλάμε για μελέτη, είναι καλό να μιλήσουμε και για δυνατότητες. Τι καινούριο θα μπορούμε να κάνουμε με τις ιδιότητες που θα προκύψουν; Θα μιλάμε για ύλη που με άλλη ύλη θα μπορεί να δημιουργήσει κάτι καινούριο ή δυνάμεις που θα λειτουργούν με διαφορετικό σκεπτικό και άρα θα μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά; Σε κάθε περίπτωση μια νέα επιστημονική πόρτα έρευνας, μελέτης και δημιουργίας, άνοιξε και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα μας οδηγήσει. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. 1) Στην Κρήτη γίνονται αρκετά ερευνητικά έργα. Πιο πaλιά είχε κατασκευαστεί κάποια πλακέτα που χρησιμοποιήθηκε "δεν θυμάμαι σε τι" στο διάστημα.
    2) ΩΧ! Η περιγραφή -εκτός από ανάπτυξη νέων υπολογιστών- μου θυμίζει ηλεκτρικά όπλα (rail gun).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε και εσύ το μυαλό σου εκεί αμέσως...

      Διαγραφή
    2. Εμ, όταν καείς στον χυλό φυσάς και το γιαούρτι. Όλες οι νέες ανακαλύψεις πρώτα εφαρμόζονται στον πόλεμο.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το