Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ ~ η επιστήμη βρήκε την συντάκτρια της, την καλωσορίζουμε στο yannidakis

Σε κάθε ευκαιρία φροντίζω να εκδηλώνω την περηφάνια μου για το yannidakis. Ένα ιστολόγιο που στην οκτάχρονη πορεία του ουδέποτε θεώρησε αυτοσκοπό την επισκεψιμότητα ή τα έσοδα γι’ αυτό και στα σταυροδρόμια της σταδιοδρομίας του, επέλεξε να μην έχει διαφημίσεις και να μείνει μακριά από θέματα που “πουλάνε” προς τέρψιν εκείνων που τα ζητούν. Στο περίφημο αυτό σταυροδρόμι επέλεξε να διαφοροποιηθεί από τους άλλους ακολουθώντας τον προβληματισμό ως θεματική του ταυτότητα και με την προσδοκία πως οι αναγνώστες του είναι σκεπτόμενα άτομα που επιθυμούν έναν δημιουργικό προβληματισμό με ευρεία θεματολογία.


Έτσι ο δικός μου σχεδιασμός θέλησε να επικεντρωθεί ακριβώς στην ευρύτητα των θεμάτων και ύστερα στην διαφορετικότητα των απόψεων. Θα ήταν ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί ο σεβασμός στο διαφορετικό και ο προβληματισμός χωρίς τα όρια της σκέψεις και των ιδεών του ενός.
  • Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι μηνιαίες ενότητες του yannidakis. Τέχνες, επικαιρότητα, αφιερώματα, θρησκεία, επιστήμες, κοινωνιολογία, μητρότητα, μύθος, τεχνολογία, ιστορία και οτιδήποτε θα μπορούσε να προβληματίσει ωφέλιμα τον αναγνώστη, ενσωματώθηκε στην ύλη της σελίδας και κάπως έτσι γεννήθηκε η ανάγκη της διαφορετικότητας των απόψεων…
  • Οπότε και η γραφή μου έδωσε τη θέση της σε έναν, δύο, πάνω από δέκα συντάκτες στην σελίδα. Επιστήμονες, καλλιτέχνες, οικογενειάρχες, επαγγελματίες, φοιτητές, άνεργοι, στοχαστές, όλοι στο yannidakis, έχουν έναν ιδιαίτερο τίτλο. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους καθημερινά συμφωνείτε, διαφωνείτε και στο τέλος… αυτό δεν είναι ο προβληματισμός;

Η παρέα των συντακτών του yannidakis δεν μένει στάσιμη, όπως και οι ενότητες της σελίδας εμπλουτίζονται, αλλάζουν, μετατρέπονται και εξελίσσονται. Είναι η καλύτερη αφορμή για να σας παρουσιάσω την Ελένη Γκιόκα +el. gk.. Μία κοπέλα που δηλώνει λάτρης της τέχνης και της ποίησης όμως ανέλαβε να τα υποτάξει όλα στο όνομα της Επιστήμης! Έτσι, από την επόμενη Παρασκευή και κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα αναλαμβάνει μία δική μου πολύ απαιτητική ενότητα: την Εφαρμόζοντας Επιστήμες. Την ενότητα που έφτιαξα για να συνδέσω την επιστήμη με την καθημερινότητα μας ή πως αυτή μπορεί να αλλάξει με την πρόοδο της πρώτης. Η Ελένη είναι δραστήρια και της αρέσει να καταπιάνεται με πολλά και δημιουργικά πράγματα έχοντας πολύ όρεξη. Σε αυτό βασίζομαι κι εγώ δίνοντάς της το “βήμα” να μας παρουσιάσει τον άγνωστο(;) αλλά ονειρικό κόσμο της επιστήμης.


Η πρώτη της ανάρτηση (την επόμενη Παρασκευή) είναι απόλυτα κατατοπιστική στο τι πρέπει να περιμένουμε από την Ελένη. Για πρώτη φορά δεν θα καταπιαστεί με κάποια συγκεκριμένη επιστημονική ανακάλυψη, όμως στην προσπάθεια της να σχολιάσει την θεωρία της εξέλιξης θα θέσει τον σημαντικότερο προβληματισμό όλων τον οποίο και τον δανείζομαι από το κείμενο της για να σας ανοίξω την όρεξη: “Με το πέρασμα των αιώνων σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε τη φύση και τις σοφές της επιλογές και πήραμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Έτσι, δώσαμε στο είδος μας τα χαρακτηριστικά που εμείς θέλαμε και που θα μας έκαναν δυνατότερους αλλά όχι και καλύτερους”.


Ελένη, καλώς όρισες στο yannidakis και στον κόσμο των απέραντων προβληματισμών του+Yanni Spiridakis 

6 σχόλια:

  1. kalws orises. fysika kai 8a se diabazoyme.
    8a allaxei kai h ylh ths enothtas? ta 8emata diladi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mariliza η ύλη δεν θα αλλάξει. Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Η θεματολογία και ο τρόπος παρουσίασης, εξαρτώνται αποκλειστικά από την Ελένη. Είμαι σίγουρος πως θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα σε όλους!χαίρομαι πολύ που έχω την ευκαιρία να ανήκω στην ομάδα συντακτών του yannidakis και ελπίζω τα θέματα μου να σας φανούν ενδιαφέροντα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το