Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΙΣTOΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ πίσω μου σ' έχω σατανά...

πίσω από το φυσικά προφανές, διεισδύουμε σε ανεξήγητα παραφυσικά μυστήρια της ιστορίας


χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Σήμερα θα ήθελα να διηγηθώ μερικές ιστορίες οι οποίες δεν χωράνε επιπρόσθετες "σάλτσες" και φαντασία, αφού από μόνες τους αποτελούν πραγματικά μυστήρια.


Πάντα υπήρχαν άνθρωποι που αναζητούσαν δόξα, πλούτη ή απλά προσωπική ευχαρίστηση. Κατά μία έννοια, είναι συναρπαστικό το που μπορεί να φτάσει κανείς για να αποκτήσει αυτό που επιθυμεί περισσότερο. Τι γίνεται όμως όταν οι άνθρωποι παίρνουν "τον κακό τον δρόμο" και ποιες είναι οι συνέπειες;

Προσωπικά δεν πιστεύω σε θεούς και δαίμονες. Έχω όμως ακούσει (όπως είμαι σίγουρη πως έχετε ακούσει κ εσείς) κάποιους μύθους σχετικά με ανθρώπους που έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάβολο. Θεώρησα λοιπόν πως είναι ενδιαφέρον να το ψάξω, και να σας παρουσιάσω τις πέντε πιο γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που στράφηκαν στο κακό για να γίνουν οι επιθυμίες τους πραγματικότητα.

Θα ξεκινήσω με τον γνωστό σε όλους δόκτορα Γιόχαν Φάουστ, πλανόδιο αλχημιστή, αστρολόγο και
μάγο της γερμανικής Αναγέννησης. Ο θρύλος αναφέρει πως ο Φάουστ ήθελε μια άνετη ζωή γεμάτη απολαύσεις. Έχοντας αναμειχθεί με τον αποκρυφισμό έμαθε πως να καλεί το διάβολο και έκλεισε μάλιστα μαζί του συμφωνία, για 24 χρόνια ευημερίας από μεριάς του σατανά και την ψυχή του ίδιου του Φάουστ ως αντάλλαγμα. Ο Φάουστ όμως μετά το πέρας 16 χρόνων ήθελε να σπάσει τη συμφωνία, κάτι που δυσαρέστησε το σατανά ο οποίος τον σκότωσε με βάναυσο τρόπο.

Ο Νικολό Παγκανίνι είναι ο δεύτερος στον οποίο θα αναφερθώ. Ήταν και είναι μέχρι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του βιολιού. Είχε την ικανότητα να παίζει τρεις οκτάβες σε τέσσερις χορδές με μία έκταση του χεριού, κατόρθωμα που έως και σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο. Λέγεται πως κανένας μουσικός δεν μπορούσε να παίξει τα κομμάτια του λόγω δυσκολίας και πως το κοινό δάκρυζε στο άκουσμα της μουσικής του. Όλα αυτά δημιούργησαν τη φήμη πως ο εξαίρετος εκείνος βιολιτζής είχε κάνει συμφωνία με το διάβολο, πράγμα που αποτέλεσε λόγο για μην επιτραπεί η ταφή του σώματος του όταν πέθανε. Τα λείψανα του μεταφέρθηκαν τελικά το 1876 σε ένα νεκροταφείο στην Πάρμα.

Τρίτος στη σειρά είναι ο Ρόμπερτ Τζόνσον. Αμερικάνος μουσικός των blues με τεράστιο ταλέντο και
μεγάλη φήμη, που όπως λέει ο μύθος την απέκτησε μετά από συμφωνία με τον σατανά. Ο Τζόνσον δεν προσπάθησε να διαψεύσει τις φήμες που ήθελαν να έχει πουλήσει την ψυχή του αλλά έγραφε και τραγούδια πάνω σε αυτές. Βρέθηκε νεκρός στα 27 του. Πολλοί λένε πως ο διάβολος πήρε την ζωή του Τζόνσον ξεπληρώνοντας το ταλέντο που του είχε δανείσει. Θάφτηκε σε έναν ανώνυμο τάφο, η θέση του οποίου ακόμα ερευνάται.

Ο Άγιος Θεόφιλος των Αδάνων ήταν κληρικός του 6ου αιώνα και η ιστορία του είναι μία από τις σημαντικότερες, μιας και είναι η παλαιότερη ιστορία ανθρώπου που πούλησε την ψυχή του.Ο Θεόφιλος ήταν ο αρχιδιάκονος των Αδάνων της Κιλικίας στη σημερινή Τουρκία. Εκλέχθηκε παμψηφεί ως επίσκοπος, αλλά αρνήθηκε τη θέση λόγω της ταπεινοφροσύνης του και έτσι κάποιος άλλος εξελέγη στη θέση του. Όταν ο νέος επίσκοπος στέρησε άδικα τη θέση του αρχιδιάκονου από τον Θεόφιλο, ο Θεόφιλος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ταπεινοφροσύνη που τον διέκρινε και έψαξε να βρει ένα μάγο για να τον βοηθήσει να επικοινωνήσει με το σατανά. Σε αντάλλαγμα ο σατανάς του ζήτησε να αποκηρύξει τον Χριστό και την Παναγία σε ένα συμβόλαιο που θα υπέγραφε με το ίδιο του το αίμα. Ο Θεόφιλος έκλεισε τη συμφωνία και ο διάβολος τον έκανε επίσκοπο. Ο Θεόφιλος, χρόνια αργότερα και μετανιωμένος, προσευχήθηκε στην Παναγία η οποία, μετά από τις πολλές προσπάθειες του Θεόφιλου, του έδωσε τελικά άφεση. Ωστόσο, ο σατανάς δεν ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί από τον Θεόφιλο, και μετά από 3 ημέρες όταν ο Θεόφιλος ξύπνησε βρήκε στο στήθος του το συμβόλαιο. Πήγε τότε το συμβόλαιο στο νόμιμο επίσκοπο και ομολόγησε όλα όσα είχε κάνει. Ο επίσκοπος έκαψε το έγγραφο, και ο Θεόφιλος ήταν πλέον απαλλαγμένος από το βάρος του συμβολαίου του.

Άφησα για το τέλος τον μεγαλύτερο συγγραφέα της Αναγέννησης, τον Κορνήλιο Αγρίππα. Αν και ήταν μορφωμένος άνθρωπος θεωρούνταν μάγος και αποκρυφιστής, ενώ παράλληλα είχε τις ιδιότητες του θεολόγου, του αλχημιστή και του αστρολόγου. Ήταν ηγέτης του φεμινιστικού κινήματος και συχνά υπερασπίστηκε γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία. Έγραψε τρία βιβλία για τον αποκρυφισμό που χρησιμοποιούνται έως σήμερα. Το 1535 χαρακτηρίστηκε αιρετικός και καταδικάστηκε σε θάνατο. Κατάφερε όμως να δραπετεύσει και καθώς πήγαινε στο σπίτι του, αρρώστησε και πέθανε. Μετά το θάνατό του κυκλοφόρησαν φήμες ότι καλούσε δαίμονες. Ειπώθηκε πως στο νεκροκρέβατο του εμφανίστηκε από το πουθενά ένα μαύρο σκυλί.

Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων που ταξιδεύουν ακόμα ως θρύλοι μέσα στις δεκαετίες, προκαλούν είτε δέος σε όσους τις πιστεύουν, είτε φέρνουν στα χείλη ένα αχνό χαμόγελο ειρωνείας σε όσους τις θεωρούν καλοφτιαγμένα παραμύθια. Το τι είναι αλήθεια και τι ψέματα δεν θα μαθευτεί. Αυτή είναι η ομορφιά των μυστηρίων! +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. επιτέλους κάτι για να φοβηθούμε στο γιαννιδάκης
    μπρρρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είτε πιστεύει κανείς σε αυτά, είτε όχι, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το