Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ έξυπνα ρολόγια: αξίζουν;

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Όποιος διατηρεί μια, έστω και απλή, επαφή με την τεχνολογία και τα αντίστοιχα μπλογκς και περιοδικά, θα έχει σίγουρα δει αναφορές στα έξυπνα ρολόγια. Είναι η νέα μόδα και ο νέος τρόπος να αυξήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό οι τεχνολογικές εταιρίες (και να αδειάσουν τον δικό μας!). Όμως, αξίζουν πραγματικά; Υπάρχει, άραγε, λόγος να προβούμε σε μια αγορά τέτοιου αξεσουάρ ή μήπως θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε;

Αν και οι επιλογές είναι ακόμα ελάχιστες, πολλοί έχουν βιαστεί να αγοράσουν ένα τέτοιο ρολόι. Μόλις προχθές μάλιστα, ένας πανεπιστημιακός καθηγητής μου έδειχνε όλο περηφάνια το νέο του έξυπνο ρολόι και μάλιστα μιλούσε με τόσο ζήλο και χαρά που για ένα διάστημα μου πέρασε από το μυαλό ότι είχε μετοχές στην κατασκευάστρια εταιρία!.. Ο λόγος για τον οποίο λέω ότι έχουν «βιαστεί» είναι γιατί δεν είναι ακόμα ώριμη η αγορά για να προσφέρει λύσεις που πραγματικά αξίζουν τα λεφτά μας. Καμιά εταιρία δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει πλήρως αυτό το νέο προϊόν και το αποτέλεσμα είναι πολλά από τα διαθέσιμα μοντέλα να παρουσιάζουν θεμελιώδη προβλήματα.

Πρώτος και κύριος λόγος για να μην αγοράσουμε; Η τιμή! Ακόμα και τα πιο φθηνά ρολόγια ξεκινούν από τα 300 ευρώ, κάτι που μόνο φτηνά δεν τα κάνει. Όσο πιο πολλοί κατασκευαστές μπαίνουν στο παιχνίδι και όσο πιο πολύ ωριμάζει η τεχνολογία, τόσο πιο πολύ θα υποχωρούν οι τιμές και ακόμα απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο.

Δεύτερος λόγος, η μπαταρία. Τα περισσότερα με το ζόρι βγάζουν μια μέρα χωρίς φόρτιση και ακόμα και το επικείμενο μοντέλο της Apple που, θεωρητικά, είναι η κορυφαία εταιρία σε αυτά τα είδη, θα χρειάζεται φόρτιση στην διάρκεια της ημέρας.



Και η μπαταρία δεν είναι το μόνο πρόβλημα από τεχνική άποψη. Τα ίδια τα χαρακτηριστικά αλλά και οι λειτουργίες των ρολογιών αυτών είναι περιορισμένες στα απολύτως απαραίτητα. Μόλις πρόσφατα, η Apple ανακοίνωσε ότι η πρώτη γενιά έξυπνων ρολογιών της δεν θα διαθέτει όλους τους αισθητήρες που θα ήθελε να συμπεριλάβει γιατί οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην κατασκευή του προϊόντος ήταν πολύ μεγάλες.

Μέγεθος:  μπορεί να μην μας φαίνεται, αλλά τα ρολόγια αυτά είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στα οποία είμαστε συνηθισμένοι. Και ειδικά ο γυναικείος πληθυσμός θα δυσκολευτεί να τα φορέσει αφού δεν θα δείχνουν και πολύ ωραία πάνω τους.

Έχουμε ήδη μια καλύτερη συσκευή πάνω μας! Και λέγεται έξυπνο τηλέφωνο! Το οποίο μάλιστα όχι μόνο μπορεί να κάνει όσα θεωρητικά κάνει αυτή τη στιγμή το καλύτερο έξυπνο ρολόι, αλλά και πολύ περισσότερα! Ο εν λόγω καθηγητής ο οποίος μου μιλούσε για το ρολόι του, μου έλεγε περήφανα πόσο πλέον έχει αντικαταστήσει το τηλέφωνό του και πώς μπορεί να κάνει εργασίες μέσω του ρολογιού του χωρίς να χρειάζεται να βγάλει το κινητό από την τσέπη του. Δηλαδή, έδωσε 500+ ευρώ για να πάρει ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο και άλλα 400+ ευρώ για να πάρει μια συσκευή που αντικαθιστά κάποιες λειτουργίες του κινητού του αλλά που χρειάζεται το κινητό του προκειμένου να τις υλοποιήσει!

Αν όμως «ψήνεστε» τόσο άσχημα για να πάρετε ένα τέτοιο έξυπνο ρολόι, ποιο θα σας προτείναμε να πάρετε; Το LG G Watch R αλλά και το Motorola 360 είναι και τα δυο πολύ όμορφα και εύχρηστα ρολόγια και αξίζουν της προσοχής μας, για τώρα – μέχρι την επόμενη γενιά, δηλαδή. Από εκεί και πέρα, η Apple πάντοτε καταφέρνει να βγάλει εντυπωσιακά προϊόντα που εδραιώνονται στην κορυφή των πωλήσεων οπότε ίσως αξίζει να περιμένουμε για να δούμε τι θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο/Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας .. τα ρολόγια είναι για να μας λένε την ώρα! Οτιδήποτε άλλο και θα μοιάζουμε με τον Michael Knight στον «Ιππότη της Ασφάλτου»!! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Έξυπνα ρολόγια, έξυπνα αυτοκίνητα, έξυπνα πλυντήρια... Μόνο έξυπνοι άνθρωποι δεν υπάρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσωπικά ήμουν από αυτούς που ήθελα να αποκτήσω ένα τέτοιο ρολόι, όμως συμμεριζόμενος τα παραπάνω δεδομένα, θα κρατήσω την επιθυμία μου αυτή για αργότερα.
    Θα προτιμήσω ένα καλύτερο κινητό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το