Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ φρένο στην παρακολούθηση

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι, δυστυχώς, πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν, μέσα από την στήλη, με το θέμα αυτό ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden αλλά το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε μια έντονη δραστηριότητα κατά της ψηφιακής παρακολούθησης στην οποία αξίζει να αναφερθούμε.

Ας πάρουμε τα πράματα με την σειρά όμως και ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά με τι έχουμε να κάνουμε:

«Ψηφιακή παρακολούθηση» είναι η παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών μας, των ενεργειών μας αλλά και των κινήσεών μας. Κάτι τέτοιο είναι νόμιμο μόνο με δικαστική/εισαγγελική εντολή η οποία εκδίδεται όταν κάποιος είναι ύποπτος για εγκληματική ενέργεια και χρείαζεται να γίνει συλλογή ενοχοποιητικών στοιχείων και αποδείξεων εις βάρος του.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της «μαζικής ψηφιακής παρακολούθησης» που ερμηνεύεται ως η αδιάκριτη και μαζική συλλογή δεδομένων από το Διαδίκτυο και το τηλεφωνικό δίκτυο των πράξεων ολόκληρων εθνικών ομάδων ή ακόμα και ολόκληρων κρατών. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει δικαστική εντολή ούτε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον κανενός. Όσο για νομιμότητα; Μπορεί τα κράτη να μπορούν να νομοθετήσουν υπέρ ενός τέτοιου σχεδίου, αλλά κάτι τέτοιο θα φέρει τις κυβενρήσεις αυτών των κρατών αντιμέτωπες με την Διεθνή νομοθεσία υπέρ της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων – μια νομοθεσία που επικρατεί των τοπικών νομοθετικών σχεδίων.
Τελικά όμως, όντως μας παρακολουθούν; Η απάντηση είναι πολύ απλή: όποιος χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο ή/και το Διαδίκτυο, μπορεί με μεγάλη βεβαιώτητα να θεωρήσει ότι παρακολουθείται. Μυστικές κρατικές υπηρεσίες συλλέγουν αδιάκοπα δεδομένα για εμάς από την Google, το Facebook, την Microsoft, κλπ. Μερικές υπηρεσίες μάλιστα, υποκλέπτουν όλες τις συνομιλίες απλά παρεμβαίνοντας στα ηλεκτρονικά κυκλώματα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Και τι συλλέγουν άραγε; Τα πάντα! Email, αναζητήσεις, αγορές, μηνύματα, συνομιλίες μέσω Skype, γεωγραφική τοποθεσία, κλήσεις, ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Τα δεδομένα αυτά καταγράφονται σε βάσεις δεδομένων οι οποίες είναι προσπελάσιμες από, τουλάχιστον, 41 διαφορετικές χώρες! «Μα», κάποιοι θα σκεφτούν, «δεν έχω τίποτα να κρύψω, οπότε γιατί να αγχωθώ για αυτό;». Αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, τότε γιατί η κυβέρνηση θέλει να σας παρακολουθεί; Γιατί παραβιάζεται το αναφαίρετο δικαίωμα της ιδιωτικότητας έτσι κρυφά και μυστικά;
Και όποιος πιστεύει ότι τα προγράμματα «μαζικής ψηφιακής παρακολούθησης» είναι λίγα και περιορισμένης έκτασης ας δει την παρακάτω λίστα..
  • Muscular: 181 εκατομμύρια αναζητήσεις στην Google καταγράφηκαν μεταξύ 2012-2013
  • Optic Nerve: 1.8 εκατομμύρια χρήστες της Yahoo φωτογραφήθηκαν κατά την διάρκεια συνομιλιών με webcam
  • Mystic: Οι τηελφωνικές κλήσεις 250 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 5 χώρες καταγράφονται ασταμάτητα
  • Gemalto hacking: παραβίαση της κρυπτογράφησης των καρτών SIM που κατασκευάζει η Gemalto, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια καρτών SIM στον κόσμο. 2 δισεκατομμύρια κάρτες τον χρόνο για πάνω από 400 εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με πάνω από 700 εκατομμύρια συνδρομητές.
  • Prism: το γνωστό σε όλους μας πρόγραμμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Snowden
  • The three smurfs: πρόγραμμα που επιτρέπει την ενεργοποίηση του μικροφώνου ενός κινητού τηλεφώνου ακόμα και όταν είναι κλειστό
  • Upstream/Tempora: απευθείας σύνδεση στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που μεταφέρουν το 99% των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών
Άνεμος αλλαγής;
Πολλά έχουν γραφεί για το θέμα αυτό, πολλές εταιρίες έχουν παρέμβει σε μια προσπάθεια να μας πείσουν ότι δεν δίνουν τα στοιχεία μας στις κυβερνήσεις, πολλές κυβερνήσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις ότι θα διακόψουν τα προγράμματα αυτά, αλλά τίποτα ουσιαστικά δεν έχει γίνει ή κερδηθεί.
Η Διεθνής Αμνηστία όμως, ο μεγαλύτερος οργανισμός προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ξεκίνησε πρόσφατα μια παγκόσμια καμπάνια σε μια προσπάθεια να πείσει τις κυβερνήσεις να παρατήσουν όλα τα προγράμματα παρακολούθησης και να σεβαστούν την ιδιωτικότητα των ανθρώπων.

Η καμπάνια ξεκίνησε με αφορμή μια ψηφοφορία που ο ίδιος ο οργανισμός διοργάνωσε και που απέδειξε ότι το 71% των ερωτηθέντων είναι κάθετα αντίθετο στην κατασκοπία των κυβερνήσεων ενώ ένα 60% πιστεύει ότι οι εταιρίες πληροφορικής θα πρέπει να φροντίζουν ώστε τα προϊόντα τους να είναι ασφαλή και να μην επιτρέπουν κρυφή πρόσβαση από κυβερνητικές οργανώσεις. Σε αυτή την καμπάνια ήρθε να προστεθεί και ο πακτωλός αποκαλύψεων του Edward Snowden που ξεμπρόστιασε τόσα κυβερνητικά πλάνα μαζικής παρακολούθησης, πρώτη φορά με πραγματικές αποδείξεις και όχι απλά θεωρίες συνωμοσίας.

Το Διαδίκτυο δημιουργήθηκε ως το μεγαλύτερο μέσο ελεύθερης σκέψης και έκφρασης και χωρίς αυτά τα δικαιώματα δεν θα μπορούσε να γίνει το μέσο που γνωρίζουμε όλοι μας σήμερα. Όλη αυτή η ελευθερία κινδυνεύει να χαθεί αν οι κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες συνεχίσουν το έργο τους και αν όλοι αυτοί οι οργανισμού αφεθούν ελεύθεροι να εισβάλλουν στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας. Δεν θα μας άρεσε να έχουμε κάποιον δίπλα μας όλη μέρα να παρατηρεί και να καταγράφει τι ώρα ξυπνάμε, πότε τρώμε, με ποιόν μιλάμε, κλπ. Γιατί λοιπόν να το επιτρέψουμε στην «ηλεκτρονική» μας ζωή;

Καιρός λοιπόν να δραστηριοποιηθούμε μαζικά! Ας υπογράψουμε όλοι την καμπάνια #Unfollowme που ξεκίνησε η Διεθνής Αμνηστία και ας δείξουμε στους πολιτικούς μας και τις κυβερνήσεις μας (ακόμα και τις αντίστοιχες άλλων χωρών) ότι το Διαδίκτυο οφείλει να είναι ελεύθερο για όλους!
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να υπογράψετε την διακύρηξη της Διεθνούς Αμνηστίας. +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Συμφωνοι αλλα οπως καταλαβαινεις ειναι σχεδον αδυνατο για καποιον οργανισμο να ακουσει τις συνομιλιες 250 εκατομμυριων ανθρωπων. Ετσι νομιζω οτι ψαχνουν για λεξεις κλειδια. Αν αυτος ο τροπος βοηθησει στο να αποτραπει εστω και μια τρομοκρατικη ενεργεια, για εμενα προσωπικα χαλαλι τους να ακουσουν τις συνομιλιες μου. Ουτως η αλλως δεν υπαρχει τιποτα ιδιωτικο πλεον.

    Αν δεν ξερει η κυβερνηση σε ποιον μιλησες, γνωριζει πολυ καλα η Vodafone, OTE κλπ. Επισης αυτες οι τηλεφωνικες εταιρειες γνωριζουν που ησουν ανα πασα στιγμη μεσω του GPS του τηλεφωνου σου.
    Google και Microsoft επισης γνωριζουν ολες τις ιστοσελιδες που επισκεφτηκες, που ψωνισες και σε ποιον εστειλες ηλεκτρονικο μυνημα. Γνωριζουν αν ψαχνεις να αγορασεις καινουριο κινητο τηλεφωνο η αν σε ποναει το γονατο σου διοτι αυτα εψαξες στο διαδικτυο. Οι τραπεζες γνωριζουν τι και που ψωνιζεις απο τις πιστωτικες καρτες που σου εδωσαν. Εκατομμυρια ιδιωτικες καμερες καταγραφουν ανα πασα στιγμη την καθε μας κινηση στο δρομο, στο παρκο, στο μπαρ, στο εστιατοριο, στο μουσειο, στο ασανσερ, στο γυμναστηριο, στην εισοδο της πολυκατοικιας, στο αεροδρομιο, παντου!!!

    Τωρα ειμαστε ετοιμοι να φορεσουμε και ρολογια για να διευκολυνουμε ακομα περισσοτερο αυτους που μας παρακολουθουν και κανουν κερδη χρησιμοποιωντας η πουλωντας τις δικες μας πληροφοριες.

    Μα τι υποκριτες ειμαστε? Και ο Snowden και ολοι οσοι δηθεν θιγονται απο την κυβερνση που ακουει τα τηλεφωνηματα μας. Μας πειραξε η κυβερνηση που στο κατω κατω προσπαθει να μας προστατεψει απο καποια υποκειμενα που ειναι παρασιτα τις κοινωνιας μας χαμηλοτερα του ζωικου βασιλειου και προσπαθουν να καταστρεψουν τον τροπο ζωης μας και να μας τρομοκρατησουν. Λοιπον κυριε Ομπαμα απο εμενα εχετε το ελευθερο να ακουτε τα τηλεφωνηματα μου.

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προσωπικά έχω τοποθετηθεί εδώ και καιρό για το θέμα. ουδέποτε αισθάνθηκα ενοχλημενος από την εν λόγω παρακολούθηση γνωρίζοντας πως ναι μεν τα στοιχεία μου χρησιμοποιούνται για εμπορικούς λόγους αλλά και για την προστασία μου.
      Αντίθετα, απαιτώ η παρακολούθηση αυτή να γίνεται εντατικά και με καλύτερα ή ταχύτερα αποτελέσματα θέλοντας να καταλήξω στο ότι συμφωνώ με τον Βάκη.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το