Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

EK-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΑΙΟΥ ~ μάνα είναι

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Χριστός Ανέστη. Κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαιου γιορτάζει η γυναίκα γιορτάζει εκείνη που μας φέρνει στον κόσμο, εκείνη που μας φροντίζει από την πρώτη στιγμή που είμαστε μέσα στην κοιλιά της που η δική της καρδιά δίνει χτύπο και στην δική μας. Εκείνη που σαν νιώσει το φτερούγισμα του παιδιού της μέσα της δε μπορεί να σκεφτεί ότι θα της πάθει κακό, εκείνη που πλέον έχει δοθεί αποκλειστικά στο παιδί της. Εκείνη που νιώθουμε ελεύθεροι να εκφραστούμε γιατί ξέρουμε πως ότι και να πούμε θα μας συγχωρήσει, εκείνη που μπορεί να την αμφισβητούμε αλλά και πρώτη συμβουλευόμαστε σαν βρεθούμε μακριά της. Την Κυριακή που μας πέρασε λοιπόν, γιόρτασε η ΜΑΝΑ μας.
  
Μα σα κάτσω και σκεφτώ τι είναι μάνα και γιατί τόσο πολύ σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας τότε θα συγκινηθώ. Θυμάμαι που όταν ήμουν μικρή και αρρώσταινε η μαμά μου ένιωθα φοβερή ανασφάλεια. Ένιωθα σα να μην είχα στήριγμα. Μα σαν κάθε γυναίκα γίνει μάνα γίνονται τα παιδιά της η ίδια της η ζωή, μπορεί να τα μαλώνει, να τα χτυπάει, να τα φωνάζει μα μόνο επειδή το κάνει εκείνη. Δεν μπορεί να σκεφτεί ότι τα παιδιά της κάποιος άλλος τα μαλώνει, τα κακομεταχειρίζεται  μπορεί να βγάλει νύχια όπως η γάτα και να ορμήσει σε όποιον πειράξει τα "γατάκια" της. Έχει τύψεις όταν τα αφήνει για να πάει στην δουλειά της και πολλές φορές αισθάνεται άσχημα όταν περνάει όμορφα χωρίς εκείνα. Είναι η προτεραιότητά της μέρα νύχτα. Είναι εκείνη που όσο κουρασμένη και αν είναι δε μπορεί να κοιμηθεί όταν αρρωστήσουν τα παιδιά της, τα αγκαλιάζει και η  αγκαλιά της είναι το μεγαλύτερο και το πιο δυνατό γιατρικό. 

Μάνα είμαι και εγώ που για να γράψω τούτες τις σκέψεις  χρειάστηκε να ξενυχτήσω και να διακόψω πάρα πολλές φορές για να αγκαλιάζω και να φροντίζω το άρρωστο παιδί μου. Μάνα είναι και η δική μου μάνα που τώρα την καταλαβαίνω ακόμα περισσότερο γιατί καλύτερα καταλαβαίνεις τον άλλον σαν βρεθείς στη δική του θέση. Τότε καταλαβαίνεις τις ανησυχίες της και της προσδοκίες της, τότε καταλαβαίνεις ότι σε κάνει και κλαις όταν μικρός είσαι για να γελάτε μαζί σαν μεγαλώσεις. Μα και σαν μακριά της βρεθείς σαν μια καλή μάνα γονατίζει και προσεύχεται στο Θεό για να είναι καλά το παιδί της. Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου χρόνια πολλά και στη δική μου μαμά. +Ioanna Mpourdouvali 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το