Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ το (διατροφικό) έγκλημα της αφθονείας

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Είσαι σπίτι και τρως το φαγητό σου. Δεν το καταναλώνεις όλο οπότε το περισσότερο καταλήγει στα σκουπίδια σου.
Άλλο σενάριο. Είσαι σπίτι και με τρόπο βλέπεις ότι τα γλύκα που είχες αγοράσει έληξαν στα σκουπίδια, οπότε αποφασίζεις να τα ξεφορτωθείς κι αυτά, φροντίζοντας να αγοράσεις άλλα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών έχει μετρηθεί σε πολλές χώρες και μία από αυτές είναι η Γαλλία όπου υπολογίζεται πως ο μέσος Γάλλος πολίτης πετά 20 με 30 κιλά τροφίμων το χρόνο. Η συνολική ζημία αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, ειδικά αν το αντιπαραθέσουμε σε τόσους και τόσους ανθρώπους που πεινάνε στις μέρες μας; Το απόλυτο αίσχος!

Στην Γαλλία λοιπόν αποφάσισαν να τιμωρούν τις αλυσίδες supermarket και τροφίμων που πετούν τα τρόφιμα ασφαλή για κατανάλωση. Έτσι, υπολογίζεται ότι θα καταπολεμηθεί μόλις το 5% του προβλήματος, αφού το υπόλοιπο έρχεται από τα νοικοκυριά, μια τρύπα στο νερό με άλλα λόγια.

Βρήκα το άρθρο με τη Γαλλία, γι' αυτό και καταπιάστηκα από αυτό, όμως αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό; Άνθρωποι γύρω μας πεινάνε και εμείς τρώμε εν αφθονία ενώ στο τέλος πετάμε φαγητό στα σκουπίδια. Αν νομίζετε ότι στην Ελλάδα -λόγω κρίσης- τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, κάντε τον κόπο να πάτε σε μία ταβέρνα λίγο πριν ο σερβιτόρος μαζέψει τα "τελειωμένα πιάτα".

Προσωπικά το θεωρώ προσβολή προς τον πόνο του άλλου και από σήμερα υπόσχομαι να καταναλώνω λιγότερο και στο μέτρο του αναγκαίου, ενώ στον υπολογισμό των αγορών μου να προτιμώ το ενδεχόμενο να λειφτώ κάτι από το να μου περισσέψει. +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το