Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ~ ξεπερνώντας τα όρια αντοχής (whiplash)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Παραγωγή: 2014
ΣκηνοθεσίαDamien Chazelle
Βασικοί Χαρακτήρες Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist
Περιγραφή: O νεαρός Andrew (Miles Teller) σπουδάζει ντραμς σε μουσικό σχολείο του οποίου ο μαέστρος είναι πάρα πολύ αυστηρός θέλοντας πάντα του η μπάντα του να είναι η καλύτερη. Ο δύστροπος χαρακτήρας του μαέστρου θα καταφέρουν απογοητεύσουν τον νεαρό ή να το πεισμώσουν ώστε να γίνει καλύτερος και να ακολουθήσει το όνειρό του;  

Καλωσορίζω τους σινεφίλ του +yannidakis 
Για τον μήνα Ιούνιο σας έχω μια πραγματικά ωραία ταινία που απέφευγα αρκετό καιρό να δω λόγω του ότι δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να με γοητεύσει μία πλοκή βασισμένη σε μουσικά όργανα και εν γένει στη μουσική όμως διαψεύστηκα παταγωδώς. Φυσικά ο κυριότερος λόγος που με έψηνε εδώ και καιρό ήταν ότι ο συμπρωταγωνιστής J.K. Simmons πήρε όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία αλλά επίσης γιατί πήρε όσκαρ στο Film Editing (Tom Cross) και το Sound Mixing (Craig Mann, Ben Wilkins and Thomas Curley). Η ταινία ήταν επίσης προτεινόμενη για Όσκαρ καλύτερης Ταινίας το οποίο τελικά πήρε η ταινία Birdman.

Στην ταινία μας ο νεαρός Andrew παρότι δεν έχει γονιδιακά στο αίμα του τη μουσική αποφασίζει να δουλέψει σκληρά εξασκώντας τα ντραμς ώστε να μπορέσει να γίνει κάποτε σπουδαίος μουσικός. Ο ιδιόρρυθμος μαέστρος της αναγνωρίζει το ταλέντο του και τον αναβαθμίζει στην ανώτερη μπάντα της σχολής. Εκεί θα προσπαθήσει να δείξει τι αξίζει όμως οι απαιτήσεις του μαέστρου είναι τεράστιες με αποτέλεσμα κανένας μουσικός των ντραμς να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Ο νεαρός έφυγε από τη σχολή απογοητευμένος και αποφασισμένος να μην ξανά ασχοληθεί. Τυχαία η μοίρα ξανασυνάντησε το νεαρό Andrew και το Μαέστρο για μια μπάντα που έπρεπε να στελεχωθεί με ταλαντούχους μουσικούς και εκεί ο Andrew θα έπρεπε να δείξει τι αξίζει. Το αν τα κατάφερε σας αφήνω να το διαπιστώσετε μόνοι σας στην μικρής σας οθόνη.

Στο Whiplash o νεαρός μουσικός που θέλει να κάνει τα πάντα για να γίνει το όνειρο του πραγματικό και να γίνει σπουδαίος μουσικός βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν Μαέστρο (δάσκαλο) ο οποίος με άσχημο τρόπο προσπαθεί να κάνει τους μαθητές τους να ξεπερνούν τον εαυτό τους γιατί πίστευε ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να γίνουν σπουδαίοι. Για μένα το σπουδαιότερο δίδαγμα της ταινίας είναι ότι όταν θες κάτι πραγματικά και ¨λιώσεις¨ για αυτό δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να σε σταματήσει ώστε να το πραγματοποιήσεις. Παρόλα αυτά νομίζω ότι η συμπεριφορά του Μαέστρου στην ταινία ήταν απρεπέστατη και ακόμα και αν κάποιος θέλει να σε δει να ξεπερνάς τον εαυτό σου σίγουρα υπάρχουν πιο ευγενείς τρόποι να το επιτύχει από το να τα βάλει με την ψυχοσύνθεση του διδασκόμενου.

Στο Whiplash θα απολαύσετε σίγουρα τις μεγάλες ερμηνείες του πρωταγωνιστή (Miles Teller) αλλά και του συμπρωταγωνιστή (J.K. Simmons). Η ταινία σίγουρα θα σας κρατήσει συνεχώς καθηλωμένους να την απολαμβάνετε είτε είστε της μουσικής είτε όχι και περιμένω τα σχόλια σας. +daskalakis michael

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το