Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ δημιουργήθηκε εξωγήινο dna. να ανησυχούμε;

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Μια πολύ σημαντική είδηση που απασχόλησε τους τελευταίους μήνες την επιστημονική κοινότητα, αφορά την δημιουργία εξωγήινου DNA από επιστήμονες. Πριν βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα να διευκρινίσουμε την κυριολεκτική έννοια του εξωγήινου που δεν σημαίνει κατ' ανάγκη εξωγήινους από το διάστημα και ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Απλά, κάτι που δεν βρίσκεται στην Γη.

Και ακριβώς εκεί εντοπίζεται και το τεράστιο επίτευγμα των επιστημόνων. Ένας σχηματισμός DNA πέρα από ότι γνωρίζουμε, θα μας βοηθήσει αφενός να κατανοήσουμε φυσικά και ιατρικά πολλά πράγματα και αφετέρου να αναπτύξουμε πολλά ακόμα. Πρόχειρα στο μυαλό μου έρχονται θεραπείες, βελτιώσεις στον άνθρωπο ή τα ζώα.

Υπάρχει ένα μυστικό βέβαια στην όλη κατάσταση. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έγινε από λαμπρούς επιστήμονες δεν είναι όμως παρά η συνοπτική κατάδειξη της εξέλιξης των ειδών στη Γη. Βλέπετε, το DNA του ανθρώπους δεν ήταν πάντοτε το ίδιο; Είναι πολύ δύσκολο να το μελετήσουμε στα αρχικά του στάδια, όμως ξέρουμε ότι ήταν διαφορετικό. Η εξέλιξη αυτή συνεχίζεται. Το DNA θα είναι και πάλι διαφορετικό στο μέλλον. Δεν ξέρουμε πόσο και προπαντός πως, αλλά ξέρουμε ότι θα είναι διαφορετικό. Οπότε οι επιστήμονες δημιούργησαν μια τέτοια εκδοχή αυτής της εξέλιξης!

Ας μην βιαστούμε να ενθουσιαστούμε πάντως. Εκτός ότι η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, θα πρέπει να δούμε εκεί στο βάθος του τούνελ και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Υποθέτω πως ο καθένας μας θα επιδοκιμάσει μια ενδεχόμενη θεραπεία μιας νόσου χάρη στην ανακάλυψη αυτή, τι γίνεται όμως όταν ένα ξένο DNA χρησιμοποιηθεί για να μεταλλάξει -ουσιαστικά- τον άνθρωπο; Ας πούμε έναν στρατιώτη; Τι θα γίνει αν η παρεμβολή στο DNA του ανθρώπου αποσκοπεί στο να δημιουργήσει έναν... υπεράνθρωπο ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να περιοριστεί από την φαντασία μας; Αυτό ακούγεται ολίγον τι τρομακτικό, δε νομίζετε; +Yanni Spiridakis

Η +el. gk. Ελένη Γκιόκα, απουσίασε αυτόν τον μήνα εξαιτίας πολύ σημαντικού ζητήματος. Την περιμένουμε τον επόμενο μήνα πιο δυνατή!

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το