Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

καταχώρηση τσι μέρας - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

καταχώρηση τσι μέρας
σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από Ο Δραγουμάνος
2011: απαιτείται διαφάνεια στην Εξωτερική Πολιτική

Το 2010 χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των πολιτικών εκτιμιτών και αναλυτών, χρονιά μυστικοπάθειας, αδιαφάνειας, παραπληροφόρησης και …, στο χώρο της Εξωτερικής Πολιτικής, εκεί που την ευθύνη έχει ο Γ. Παπανδρέου μαζί με τον Δημ. Δρούτσα. Κατάφεραν κανείς να μην είναι βέβαιος, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τους στόχους, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπουργείου Εξωτερικών. Σε μια περίοδο που οι φήμες παραμένουν ασταμάτητες, σχετικά με πιθανές συμφωνίες για το Αιγαίο, την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα κι άλλα ζητήματα όπως η ονομασία της πΓΔΜ για παράδειγμα, ο Ελληνικός λαός συνολικά παραμένει στο σκοτάδι. Για το θέμα αυτό όμως φέρει ευθύνη και η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ένα χρόνο μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, σιωπά αιδημόνως στα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών, Δημ. Αβραμόπουλος ψέλλισαν ορισμένα πράγματα. Γιατί για ψελλίσματα πρόκειται, μιας και ολοκληρωμένη πρόταση Εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, δεν έχει υπάρξει.
Με την Τουρκία
Σε λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας για να μιλήσει στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων. Φυσικά, σε σύνοδο των Ελλήνων πρέσβεων, ουδέποτε έχει μιλήσει. Παρόντες ο ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν και ο τούρκος υπεξ Α. Νταβούτογλου. Εκεί αναμένεται να υπάρξουν όμως και συνομιλίες που θα έχουν τρία σκέλη. Το πρώτο αφορά γενικά τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Το δεύτερο, αφορά την πιθανότητα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του Αιγαίου (όπως ήδη έχουμε αναφέρει). Το τρίτο, την διαδικασία διευθέτησης σειράς ζητημάτων που θέτει η Αθήνα σχετικά με τους σχεδιαζόμενους ή εκτελούμενους αγωγούς φυσικού αερίου.
Κι ενώ η κυβέρνηση απασχολεί τρεις υπουργούς της για να συζητούν τα σχετικά θέματα, η αντιπολίτευση είτε σιωπά, είτε κοιμάται. Πάντως δεν ζητά να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ πάντως έχει πληροφορίες, στις οποίες δεν μπορεί να επιμείνει καθώς δεν προέρχονται από έγγραφα, ότι στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ο κ. Παπανδρέου θα υπογράψει μια κοινή δήλωση με τον τούρκο ομολογό του, στην οποία θα περιέχονται βασικά σημεία των όσων έχουν συμφωνηθεί ως τώρα. Μια δήλωση, που από τη φύση της είναι δεσμευτική μιας και δεν θα αφορά σε γενικού χαρακτήρα ζητήματα, αλλά σε συγκεκριμένα θέματα.
Η Άγκυρα από την πλευρά της τόσο στις επαφές της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο και με έλληνες συνομιλητές της, εκφράζει “δυσκολία” εκσυγχρονισμού ακόμη καθώς υποτίθεται πως οι μεταρρυθμίσεις βρίσκουν ακόμη σοβαρές ενστάσεις ανάμεσα στο στρατιωτικό κατεστημένο. Αλλά πρόκειται για μια καραμέλα, που η Τουρκία αναμασά τα τελευταία 40 χρονια. Δεν κάνει καν τον κόπο, να προσφέρει καινούργιες δικαιολογίες. Κι αναφερόμαστε σε δικαιολογίες καθώς, δεν είναι σχέδιο του τούρκικου στρατιωτικού κατεστημένου το casus belli αλλά του συνόλου του τουρκικού πολιτικού κόσμου, όπως και η διατήρηση των 40.000 στρατιωτών, της δύναμης κατοχής, στην Κύπρο!
Το 2011 είναι χρονιά σημαντικών μεταβολών στη λειτουργία του κράτους, υπό την πίεση των δανειστών μας. Δεν φαίνεται όμως πως θα είναι και χρονιά διαφάνειας, του κυβερνητικού μηχανισμού. Οι ενδείξεις υποδεικνύουν πως επιχειρήται να “θολώσουν τα νερά” προκειμένου να κάνουν πράξη πολιτικές, που δεν δέχεται στην πλειοψηφία του ο Ελληνικός λαός. Όπως κάθε υπουργός δεν δημοσιεύει στο διαδίκτυο τις αποφάσεις του (και δεν πάει να λέει ο Γ. Παπανδρέου!) παρά μόνο όσες θεωρεί πως τον συμφέρουν, έτσι και ο Δ. Δρούτσας και οι συν αυτώ, οχυρώνονται πίσω από το αναχρονιστικό “δεν μπορούμε να συζητούμε δημόσια θέματα εξωτερικής πολιτικής” και δεν συζητούν τίποτε. Όχι με τον τύπο και το λαό, αλλά ούτε με τους συμμετέχοντας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.Που συντόμως θα βρεθεί -χάρη και στη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να παίζει ρόλο κριτή εκ των υστέρων…
οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το