Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

προβληματισμός δευτέρας - Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Καληνωρίσματα. Εμείς οι έλληνες έχουμε πολλά να πούμε για τη χώρα μας αν θελήσουμε να κάνουμε αυτοκριτική. Πλέον όλοι έχουμε τα μειονεκτήματά μας, αυτά για τα οποία καθημερινά ντρεπόμαστε να διαβάζουμε στον ξένο τύπο, όμως λίγο-πολύ όλοι μπορούμε να θυμηθούμε παλιές ένδοξες ελληνικές στιγμές για να τονώσουμε την εθνικότητα ή τον πατριωτισμό μας.

Τελικά η Ελλάδα με κάθε τρόπο μπορεί να είναι στο παγκόσμιο παρασκήνιο και δεν εννοώ μόνο θετικά. Σε μια εποχή που τα αρνητικά δημοσιεύματα κατακλύζουν τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες όλου του κόσμου, η Ελλάδα μπορεί ακόμα να ευχαριστεί, να εμπνέει και να ανοίγει διαδρόμους έκφρασης, τέχνης και δημιουργίας. Ειδικά φέτος, το άρωμα Ελλάδας κατακλύζει όλο τον κόσμο. Έχοντας οδηγό μια θαυμάσια σύνοψη από άρθρο στα ΝΕΑ καθώς και από συζητήσεις μου με έλληνες φίλους και συγγενείς που μένουν πλέον μόνιμα στο εξωτερικό, δηλώνω ακόμα περήφανος για αυτό το ευχάριστο κόλλημα που έχουν –ακόμα- με την Ελλάδα.

Εδώ και χρόνια συνταξιούχοι από την Αγγλία, την Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες περιοχές του κόσμου, έρχονται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά για να αγοράσουν γη και να χτίσουν το εξοχικό των ονείρων τους, ώστε να περάσουν εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Όλα αρχίζουν φυσικά όταν σε νεαρότερη ηλικία είχαν έρθει για διακοπές. Πλέον, πολλοί ταξιδιωτικοί οδηγοί προτείνουν ακριβώς αυτό, μαζί με ακριβείς αναλύσεις για τις υπηρεσίες που προσφέρει κάθε νησί, για το κόστος και λοιπές πληροφορίες. Μην υποτιμάτε την διαφήμιση στη χώρα μας από κάθε ταξίδι διασημοτήτων με κάποιο υπερπολυτελές σκάφος…

Κι ύστερα αφήνουμε τις θάλασσες και τον ήλιο και πάμε σε πιο… imageχειροπιαστά πράγματα όπως το φαγητό! Γνωστή εκπομπή γαστρονομίας έχει πάρει το όνομά της από την Ελλάδα, ενώ πλέον κάθε σοβαρό βιβλίο ή εκπομπή μαγειρικής έχει αναφορά στην ελληνική διατροφή. Και η έμπνευση συνεχίζεται σε κάτι άλλο πολύ βασικό (εκτός της τροφής) όπως η ένδυση. Μην πάει το μυαλό σας σε κάτι στοιχειώδες. Μιλάμε για μεγάλους οίκους μόδας που χρησιμοποιούν ανάλαφρα λευκά υφάσματα για να δημιουργήσουν μακριά φορέματα που θα ντύσουν θέες όπως την αρχαία ελληνική μυθολογία! Υποδήματα που αναφέρονται στα αρχαιοελληνικά σανδάλια και πάει λέγοντας. Ξαφνικά το ελληνικό είναι must (απαραίτητο) ακόμα κι αν σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο η χώρα βουλιάζει και καταρρέει.

Οι πλούσιοι όλο του κόσμου ντύνονται ελληνικά, τρώνε ελληνικά, μιλούν με ελληνικές λέξεις, ονειρεύονται διακοπές στην Ελλάδα, επιδιώκουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην Ελλάδα, λατρεύουν το ελληνικό ταμπεραμέντο και θαυμάζουν την ελληνική τέχνη, ιστορία και φυσική ομορφιά. Σε κάνει να αναρωτιέσαι, γιατί; Γιατί να μην μπορούμε να τα πουλάμε όλα αυτά σε δόσεις; Πουλάμε “λίγη” Ελλάδα για λίγο λιγότερο χρέος. Έτσι δεν είναι η ζωή; “Δούναι και λαβείν”.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΗ ΕΛΛΑΔΑ :[

8 σχόλια:

  1. Μετά την ανάγνωση του προβληματισμού της Δευτέρας σκέφτηκα ότι τελικά την Ελλάδα την εκτιμούν όλοι οι άλλοι εκτός απο εμάς τους Έλληνες. Ότι μας δείχνουν το δάσος και εμείς κοιτάζουμε το δάκτυλο...****Άννα Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Άννα Α.
    θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Άννα. Παρά όλα τα προβλήματα, τις κακουχίες και τα κακώς κείμενα, υπάρχει μια ολόκληρη Ελλάδα για την οποία αξίζει να παλέψεις.
    Χθες μου είπε διαμαρτυρόμενο, ένα συγγενικό μου πρόσωπο: "μα καλά, εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο";
    κι όμως αν όλοι έτσι σκεφτόμαστε πότε θα αλλάξει κάτι;
    ας κάνουμε όλοι μας την δική μας μικρή αλλαγή με προτεραιότητα το κοινό καλό :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Όντως σε πολλά "πεδία" η Ελλάδα είναι must...
    Προσπαθώ να το δω ελπιδοφόρα, αλλά τα κρατικά έξοδα παραμένουν ψηλότερα απ' τα έσοδα... Αυτό εμάς τους έλληνες, θα μας τυραννά για χρόνια και θα μας βυθίζει στην ανέχεια!!!
    Ώστε θα είναι "βάσανο" να βλέπουμε τον κάθε αλλοδαπό με πέντε ευρώ παραπάνω να απολαμβάνει ότι ΕΜΑΣ μας στέρησαν οι κλεψιές και η κακοδιαχείριση των εκάστοτε πολιτικών μας.
    Η ελπίδα του έλληνα δεν είναι οι "αλλοδαπές ασπιρίνες" αλλά η ανάπτυξη που δεν δεν καταδέχεται ούτε τα ταπεινά όνειρά μας!
    Να είσαι πάντα καλά κι ας μας μεταφέρεις ελπιδοφόρα μηνύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Annyra Math
    ..μηνύματα που πρέπει όλοι μας να προωθούμε και να κοινοποιούμε.
    Η ανάπτυξη θα έρθει ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι must. Μεταξύ μας, όλοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό θα γίνει, εν καιρώ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει, πρέπει να ταξιδέψει πολύ κανείς για να το καταλάβει. Για εμάς, Ελλάδα και ρουτίνα είναι το ίδιο, μόλις απομακρυνθούμε σπάει η ρουτίνα και πέφτει η κουρτίνα.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ Αχιλλέας
    πολύ έξυπνο σχόλιο. Επειδή είμαι από τους τυχερούς που έζησαν εκτός Ελλάδας και επειδή μέχρι και τώρα έχω στενές επαφές με έλληνες του εξωτερικού, ξέρω πολύ καλά πως είναι να διαπιστώνεις πως τελικά αυτό που σου λείπει είναι η ίδια η Ελλάδα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα δεν κοιτάνε τον τωρινό "ανυπαρκτο" πολιτισμό μας.Κοιτάνε στο χτες, κοιτάνε Παρθενώνες, Φαιστούς, Μυκήνες, Κυκλαδικούς Πολιτισμούς, Κλασικη Αρχαιότητα, Ομηρους, Πλάτωνες, Μίνωες...
    Θέλουν να δουν τον τόπο που γέννησε τον Ευρωπαικό Πολιτισμό, να δουν την ελιά κάτω από την οποιά δίδασκε ο Πλάτων(την οποία πριν από μερικά χρόνια την ξερίζωσε κατά λάθος ένα...τρακτέρ - εκεί φτάσαμε!!!)να δουν τα νερά πάνω στα οποία ταξίδεψε το πλοίο του Θησέα με τους 7 νέους και τις 7 νέες.Θέλουν να δουν πράγματα που διαβάζουν στα βιβλία και νομίζουν ότι θα τα βρουν μπροστά τους.Έχουν μια εξιδανικευμενη εικόνα για την Ελλάδα.
    Η Ελλάδα είναι "must"(όπως λέει η n annyra)γι' αυτούς τους λόγους, που δεν τους βρίσκω βεβαια κακούς λόγους αλλά θα μπορούσαμε να δείξουμε και άλλα πράγματα, όχι μονο περασμένα μεγαλεία και προγονικές δόξες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. :[ Μαριος
    πολύ φοβάμαι πως πολλοί τουρίστες σήμερα δεν έρχονται για αυτά, αλλά ακόμα και εκείνοι που έρχονται για όλα τα παραπάνω, πρέπει, αξίζουν να τα βλέπουν. Έχουμε χρέος πρώτα να προωθούμε όλα εκείνα και ύστερα να προσφέρουμε πολύ περισσότερα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το