Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΔIAΔΡΑΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ η πιο ποικιλόμορφη γιορτή στην ελλάδα είναι το πάσχα

Καληνωρίσματα. Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών η οποία θα κορυφωθεί φυσικά την Κυριακή του Πάσχα με την Ανάσταση που θα εορτάσουμε όλοι οι Ορθόδοξοι με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκμεταλλευόμενοι τις όποιες κενές ημέρες λόγων των αργιών.
Θεωρητικά το Πάσχα συνοδεύεται και από το τέλος της imageνηστείας της Σαρακοστής, όμως αμφιβάλλων αν πολλοί κατάφεραν ή καν προσπάθησαν να τηρήσουν την παράδοση ή και θρησκευτική υποχρέωση –αν θέλετε- της νηστείας για την οποία μιλήσαμε σε ρεαλιστικές βάσεις τον περασμένο μήνα. Η νηστεία όμως είναι μόνο μία από τις παραδόσεις της θρησκείας και της πατρίδας μας αυτές τις μέρες.

Όπως συνηθίζεται αυτές τις μέρες, αναβιώνουν αμέτρητα έθιμα και παραδόσεις που χάνονται στους αιώνες και πηγάζουν είτε από την τουρκοκρατία, είτε από την επανάσταση, είτε από τα νεότερα χρόνια κλπ. Σε κάθε περιοχή συναντάμε πληθώρα παραδόσεων που άλλοτε αφορούν το φαγητό με τοπικά εδέσματα, φαγητά και εορταστικές συνταγές κι άλλοτε άλλου είδους δραστηριότητες με μεταμφιέσεις ξωτικών ή πυρπόληση ομοιωμάτων –όπως το κάψιμο του Ιούδα- και ανταλλαγή πυρομαχικών. Αυτές είναι μόνο μερικές κατηγορίες όλων αυτών που κάθε Πάσχα οι ντόπιοι τιμούν στα πλαίσια των εορταστικών αυτών ημερών.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε περιοχή της Ελλάδος υπάρχει πληθώρα διαφορετικών εθίμων και όσο κι αν κανείς έχει προσπαθήσει να εντάξει όλες αυτές τις παραδόσεις, δεν το έχει καταφέρει. Οπότε το μπαλάκι πάει σε εσάς, τους αναγνώστες του yannidakis απ’ όλη την Ελλάδα. Συμμετέχετε στην Διάδραση και γράψτε έθιμα του τόπου σας για την εποχή του Πάσχα ώστε να μπαίνουμε σιγά-σιγά στο κλίμα! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟΠΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το