Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ πραγματικότητα πλέον το διάβασμα του εγκεφάλου

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από in Σύστημα «τηλεπάθειας» για τη σύνδεση ζωντανών εγκεφάλων

Ένα πειραματικό σύστημα που επιτρέπει τη μετάδοση σημάτων από έναν εγκέφαλο σε έναν άλλο επέτρεψε σε έναν ερευνητή να κουνήσει από μακριά το χέρι ενός συναδέλφου του που βρισκόταν σε διαφορετικό εργαστήριο.

«Το Διαδίκτυο ήταν μέχρι σήμερα ένα μέσο για τη σύνδεση υπολογιστών. Τώρα μπορεί να
χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση εγκεφάλων» σχολιάζει ο Άντρεα Στόκο, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί για δημοσίευση, είναι η πρώτη που επιδεικνύει μια μη επεμβατική μέθοδο για τη σύνδεση των εγκεφάλων δύο ανθρώπων. Έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ερευνητών του Χάρβαρντ για τη σύνδεση ανάμεσα στους εγκεφάλους ενός ανθρώπου και ενός ζώου.


Απώτερος στόχος των πειραμάτων «είναι να μεταφέρουμε τις γνώσεις ενός εγκεφάλου απευθείας σε έναν άλλο εγκέφαλο» λέει τώρα ο Δρ Στόκο.

Τα σήματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μεταδίδοντας μέσω Skype στο εργαστήριο του Δρ Στόκο, στην άλλη άκρη της πανεπιστημιούπολης. Ο Στόκο δεν έβλεπε και δεν άκουγε τον συνάδελφό του, είχε όμως τοποθετημένη στο κεφάλι του μια συσκευή «μαγνητικής διακρανιακής διέγερσης» ή TMS.


Η συσκευή αυτή ήταν τοποθετημένη πάνω από τον κινητικό φλοιό του Στόκο, την περιοχή του εγκεφάλου που συντονίζει τις κινήσεις των άκρων.

«Ήταν βασικά ένας μονόδρομος για τη ροή της πληροφορία από τον εγκέφαλό μου στον δικό του. Το επόμενο βήμα θα είναι να έχουμε μια περισσότερο ισότιμη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο εγκεφάλους» λέει ο ερευνητής.


Η δυνατότητα μετάδοσης γνώσεων, πάντως, φαίνεται να απέχει πολύ ακόμα.

από GIZMODO It's Official: Scientists Can Now Actually Read Your Mind

The idea has been tossed around in science fiction yarns for years now, but researchers at Radboud University Nijmegen in the Netherlands have actually found a way to read people's minds. Or, more specifically, decode what letters of the alphabet a subject is looking at by analyzing MRI scans with a special mathematical model they developed. Freaky.

The image suggests that the researchers have found a way to discern actual letters from a subject's brain scan, but that's not entirely accurate. What the scientists did was to break up MRI images of a subject's visual cortex into 1,200 small cubes that would randomly light up when the person was looking at a specific letter of the alphabet. Except that it wasn't actually random; the individual segments would light up in the same pattern again and again for a given letter. And this pattern allowed the researchers to teach their model to then recognize what letter was being visualized.

The mathematical model then went one step further, manipulating the results of the MRI scan so they looked like the letters of the alphabet we'd recognize. It might seem like cheating, but the approach was actually similar to how humans quickly recognize things based on memories of having seen it before—a phenomenon known as prior knowledge.

Για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα θα ασχοληθούμε με δύο θέματα. Θεωρητικά είναι διαφορετικά. Όπως -ελπίζω να- διαβάσατε, στις ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να στέλνουν μηνύματα από τον έναν εγκέφαλο στον άλλο και στην Ολλανδία να διαβάζουν σκέψεις του εγκεφάλου. Μπορεί να μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική υπόθεση, όμως σε θεωρητικό επίπεδο παρατηρούμε πως από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, οι ερευνητές ασχολούνται με τον εγκέφαλο. Ασχολούνται με την πιο πολύπλοκη οντότητα της φύσης και για πρώτη φορά προσπαθούν να επέμβουν σε αυτή αντί να την εξηγήσουν απλά, όπως έκαναν έως τώρα.

Θυμάμαι μία επιστημονική έρευνα που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια που έλεγε πως ο μέσος
άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 4 ή 5% του εγκεφάλου του. Ένας σπουδαίος άνθρωπος όπως ο Αϊνστάιν λόγου χάρη, θα χρησιμοποιούσε μέχρι 6 ή 7%. Από τότε αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Γιατί να είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί το σώμα του; Τις δυνάμεις του; Ύστερα σκέφτηκα αντίστροφα. Αν ένας άνθρωπος κατάφερνε να χρησιμοποιήσει το 100% ή και λιγότερο, τι θα ήταν σε σύγκριση με εμάς; Θα μπορούσε να αψηφήσει φυσικούς νόμους ή να διαβάσει την σκέψη των άλλων ή... τι;

Να λοιπόν που η έρευνα προσπαθεί έστω μέσω της τεχνολογίας (και της επιστήμης) να αξιοποιήσει τον εγκέφαλο! Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στον κινηματογράφο σε
ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι φυσικά η επικοινωνία δύο ανθρώπων μέσω του εγκεφάλου. Σήμερα ακούμε πως ήδη έγινε αυτό το πρώτο βήμα και προσεγγίζουμε το σημείο αυτό! Γιατί Όμως; Ίσως γιατί κάποια στιγμή η μπαταρία στο κινητό τελειώνει ή το υπεραστικό τηλεφώνημα κοστίζει. Είναι όμως μόνο αυτό; Η μεταφορά γνώσεων και μηνυμάτων από έναν εγκέφαλο σε έναν άλλο ή προσθέτω εγώ, από έναν εγκέφαλο σε ένα αποθηκευτικό μέσο, θα μπορούσε να επαναφέρει μνήμες, γνώσεις κλπ. από νεκρούς, κλινικά νεκρούς και ανθρώπους που απλά για κάποιο λόγο ξέχασαν το οτιδήποτε.

Πόσο ηθικό όμως θα ήταν να επέμβουμε στον εγκέφαλο ενός νεκρού, ανακτώντας κωδικούς πρόσβασης, "βρώμικα μυστικά" και γνώσεις που ίσως δεν θα έπρεπε να έχουμε εμείς; Η απάντηση είναι ίδια σχεδόν κάθε μήνα σε αυτήν την ενότητα. Προφανώς θα έπρεπε να υπάρχει και η αντίστοιχη νομοθεσία που θα προστατεύει την κοινωνία από την χρήση εφαρμογών σαν αυτή που πάει να αναπτυχθεί.

Πάντα θα μας συναρπάζει η εξερεύνηση του εγκεφάλου του ανθρώπου και ο παρορμητισμός μας, εκτιμώ πως θα ήθελε να δούμε το διάβασμα ή την επικοινωνία των εγκεφάλων. Όμως μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα, μήπως να ετοιμάζουμε και τις επιφυλάξεις μας; +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Σε μία σειρά αναρτήσεων με τίτλο «Ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ», εκτός των άλλων «εφευρέσεων» θα ανέφερα και αυτό, όχι βέβαια με τόσο πολλά λόγια.
    Πάντως δεδομένης της βλακώδους συνήθειας των ανθρώπων να χρησιμοποιούν τα πάντα σαν όπλα, θα σου αναφέρω μία λεπτομέρεια.
    Από την στιγμή που έγινε διασύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστή (θυμάσαι τον πίθηκο με το μηχανικό χέρι;) τα πράγματα τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός. Ήδη οι Αμερικανοί έχουν συνδέσει εγκέφαλο αρουραίου με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο «κυβερνητικός» αυτός εγκέφαλος ή Σάϊμποργκ έχει μάθει να πετάει μαχητικό αεριωθούμενο στον θάλαμο προσομοίωσης πτήσεων.
    Βάλε τώρα την φαντασία σου να δουλέψει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όπως λέει και το τραγούδι (Tom Petty, "Into the Great Wide Open")... "η φαντασία είναι το (μόνο) όριο".

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το