Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΠPOΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ ο πόλεμος ξεκινάει απ’ το νατο ή την ρωσία;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Πέρασε μάλλον στα ψιλά αυτή η είδηση –τουλάχιστον εδώ, στην Ελλάδα- όμως όπως έγινε γνωστό, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία. Κι αν αυτό χωράει αρκετή συζήτηση τότε προσθέστε στον προβληματισμό σας πως το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.
image
Ίσως θυμάστε πως προ ημερών έκανα ένα μικρό επίκαιρο αφιέρωμα στον ρώσο πρόεδρο, Πούτιν, λέγοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν απειλές ή πραγματικές κυρώσεις στην Ρωσία, ο Πούτιν είναι τόσο τσαμπουκάς που δε θα δακρύσει… Για πρώτη φορά συνδέσαμε την αδιαλλαξία του με το ενδεχόμενο μίας πολεμικής σύρραξης. Κι αυτό αποτελούσε μία δική μου άποψη σχετικά τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά σε μια ευρωπαϊκή περιοχή στις μέρες μας, τώρα μάλλον πρέπει να της δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα.

Βλέπετε, όλοι οι πόλεμοι που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την εμπλοκή της Δύσης –στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποκινούμενες από τους αμερικανούς- έχουν γίνει υπό την ομπρέλα του αρμόδιου οργάνου που είναι φυσικά το ΝΑΤΟ. Αν ξαφνικά λοιπόν το ΝΑΤΟ ξεκινά να εμπλέκεται στην ανατολική Ρωσία, θα ήμασταν αφελείς να μην αναλογιστούμε το ενδεχόμενο μιας πολεμικής εμπλοκής στην περιοχή.
Και αν –λέω αν- υπάρξει αυτή η εμπλοκή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας (παρατηρήστε πως πλέον η μέχρι πρότινος πρωταγωνίστρια Ουκρανία είναι εντελώς εκτός της “εικόνας”) τότε μιλάμε για δύο τεράστιες δυνάμεις να συγκρούονται έξω στην αυλή μας, στην Ευρώπη! Δεν μιλάμε για κάποια Μέση Ανατολή ή κάποια αφρικανική έρημο. Μιλάμε για την Ευρώπη του 2014. Κι αν καμφτούν όλες οι διπλωματικές προσεγγίσεις και προσπάθειες, τότε ποιος απ’ τους δυο θα κάνει πίσω; Οι έτοιμοι από καιρό να επιστρέψουν στο προσκήνιο Ρώσοι ή οι Αμερικανοί που θα θέλουν να παραμείνουν αφεντικό του κόσμου;

Βρισκόμαστε πολύ μακριά από όλα αυτά. Οι δυο δυνάμεις δεν προετοιμάζονται για πόλεμο. Απλά φυλάνε τα νότα τους για παν ενδεχόμενο. Ένα ενδεχόμενο πιθανό αλλά είπαμε, μακρινό. Έως τότε προσευχόμαστε. Γιατί αν συμβεί κάτι ακριβώς έξω απ’ το σπίτι μας, δε θα υπάρχει κανείς που θα μπορεί να αποφύγει την εμπλοκή του και τότε; Θα πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο… +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το