Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟ YANNIDAKIS ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
H ανάρτηση αυτή είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες, καθώς με βρίσκει στην ευχάριστη θέση να μπορώ ναimage μοιραστώ μαζί σας μερικά πολύ ευχάριστα θέματα που αφορούν την σελίδα. Στην διάρκεια των οκτώμισι ετών σταδιοδρομίας μου στο yannidakis άλλωστε, όλοι οι συνοδοιπόροι μου γνωρίζουν πολύ καλά πως ήμουν και είμαι ανήσυχος με διαρκείς σκέψεις και ιδέες για την βελτίωση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της σελίδας. Άλλοτε με αφιερώματα, άλλοτε με συμμετοχές σε διαγωνισμούς, με την είσοδο νέων ενοτήτων, μεγαλύτερου εύρους θεματολογίας και προβληματισμών και τελευταία με την συμμετοχή περισσοτέρων συντακτών στην μεγάλη προσπάθεια μας να προβληματίσουμε το αναγνωστικό μας κοινό.

Ο Σεπτέμβριος είθισται να είναι μήνας νέων ξεκινημάτων, (αναδι)οργάνωσης, νέων στόχων, νέων προσπαθειών και νέων ξεκινημάτων. Κι εγώ δεν μπορώ να γυρίσω την πλάτη σε αυτήν την μεγάλη (εποχιακή) πρόκληση. Από την Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου λοιπόν, η μηνιαίες ενότητες αυξάνονται σε δεκαέξι και θα πλαισιώνονται από τρεις εβδομαδιαίες. Όπως πάντα, κάθε μέρα θα υπάρχει μία ενότητα στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς.
Πιο συγκεκριμένα…

τις Δευτέρες κάθε μήνα θα έχουμε:
  1. ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ που αποτελεί ένα άρθρο το οποίο καταλήγει σε ένα ερώτημα. Οι αναγνώστες θα μπορούν να συμμετέχουν, επιλέγοντας απάντηση από την αντίστοιχη ψηφοφορία που βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας.
  2. ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ όπου κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον.
  3. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ όπου πίσω από το φυσικά προφανές, διεισδύουμε σε ανεξήγητα παραφυσικά μυστήρια της ιστορίας.
  4. ΣΠΙΘΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ σε μία κοινωνία κατήφειας & παρακμής, βρίσκουμε τα εφόδια να αισιοδοξούμε
τις Τρίτες:
  1. ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ που αφορούν την αποκωδικοποίηση ιδιαίτερων μουσικών τραγουδιών και των μηνυμάτων που κρύβουν οι στίχοι τους.
  2. ΚΥΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ακροβατώντας στα κύματα του ρεαλισμού & του ρομαντισμού, οι σκέψεις & τα συναισθήματα αποτυπώνονται σε λέξεις.
  3. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης
  4. ΜΟΛΥΒΕΝΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙ αφού τα όπλα των πολεμιστών είναι οι εικόνες που κουβαλάνε στην ψυχή τους από όσα αγάπησαν.
τις Τετάρτες τον Προβληματισμό Επικαιρότητας με άρθρα σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα.

τις Πέμπτες τον Προβληματισμό Θεματολογίας με άρθρα που αντλούμε από το περιβάλλον και την κοινωνία.

τις Παρασκευές:
  1. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ με τη σύντομη μελέτη στο πως οι εφαρμογές της επιστήμης επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα.
  2. ΕΚ-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ όπου μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την επόμενη γενιά, σήμερα.
  3. ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ με την παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα
  4. ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ με μαθήματα από καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τις ζωές τους
τα Σάββατα:
  1. ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ με την μηνιαία παρουσίαση του καλύτερου ιστολογίου καθώς και όλα όσα ξεχώρισαν από τον χώρο των ιστολογίων όπως προκύπτει από τις εβδομαδιαίες βραβεύσεις.
  2. ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ όπου αν μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, χίλιες λέξεις πόσους προβληματισμούς φτιάχνουν;
  3. ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ BATMAN με τον Θρύλο του Batman να συνεχίζεται 75 χρόνια μετά. Συνοπτική παρουσίαση των τρεχουσών εξελίξεων.
  4. ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ με την παρουσίαση της απάντησης στο Ερώτημα του Μήνα, όπως προέκυψε από τις δικές σας επιλογές.
Παράλληλα κάθε Τετάρτη παραμένει ο Προβληματισμός Επικαιρότητας και Πέμπτη ο Προβληματισμός Θεματολογίας, ενώ το ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ μεταφέρεται κάθε Κυριακή!

Με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα να φτάσω σε αυτό που θεωρώ το μεγαλύτερο μου επίτευγμα ως σήμερα στον χώρο, όπου είναι η συνύπαρξη έντεκα εντελώς διαφορετικών ανθρώπων μεταξύ τους, από πολλές γωνιές του πλανήτη με κυριότερο κοινό στοιχείο, το ενδιαφέρον για τον ωφέλιμο προβληματισμό.
  • Με τεράστια περηφάνια καλωσορίζω και πάλι στο yannidakis, τον Niko Spiridakis (+Niko Spiridakis) την πρώτη πένα που έγραψε στο yannidakis εκτός εμού, τον άνθρωπο που αγαπήσατε όσο κανέναν, τον άνθρωπο που έκανε τις σκέψεις του κύματα που ταξιδεύουν από τις ΗΠΑ όπου διαμένει, ως εδώ και θα μας ξανα-παρασέρνει μαζί του σε μονοπάτια έντεχνα όπως η μοναδική του γραφή μπορεί να αποτυπώσει. Τον καλωσορίζω και του εύχομαι να συνεχίσει να κυματίζει τις σκέψεις του…
  • Στα καλωσορίσματα συνεχίζω με την Μαρία Καραντάη (+maria karantai). Μπορεί να μετράει ήδη δύο δημοσιεύσεις στο ιστολόγιο, όμως (λόγω του πολέμου στη Γάζα) δεν πρόλαβα ποτέ να σας παρουσιάσω την ευαίσθητη ψυχή της σελίδας που μέσα από τους Προβληματισμούς Θεματολογίας θα πραγματεύεται θέματα των Συναισθημάτων και του Ρομαντισμού, με σκοπό να αγγίξει πτυχές που είτε κρατάμε καλά κρυμμένες, είτε δεν τολμάμε να εμφανίσουμε. Περιμένω πολλά από εσένα Μαρία!
  • Μόνο συνοπτικά είχα προλάβει να σας συστήσω την Αναστασία Παπαδάκη (+Nastazia A) που ανέλαβε να το πιο βαρύ κομμάτι απ’ όλους μας: Να ξυπνήσει τους δείκτες του ρολογιού της ιστορίας μέσα από την Ρετροσπεκτίβα της. Με τη βοήθεια της ανήσυχης Αναστασίας θα γνωρίσουμε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία και θα προβληματιστούμε για το πως επηρέασαν ή θα έπρεπε να μας επηρεάσουν σήμερα. Μας έχει υποσχεθεί πως θα αναδείξει όλα αυτά που την στοιχειώνουν οπότε ίσως σύντομα να τη δούμε να ανοίγει τα φτερά της κι αλλού…
  • Παράλληλα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ευχαριστήσω την Κατερίνα Σοπίδη (+kat sop), την πρώτη συντάκτρια που ανέλαβε να προβληματίσει χωρίς λόγια, αλλά με… σκίτσα. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι δικοί της προβληματισμοί αποτυπώνονται στο μολύβι και τα σχέδιά της και η Κατερίνα έχει κλέψει τις εντυπώσεις ως πρωτοπόρα –τουλάχιστον στο yannidakis- στο να μας δείχνει όλα αυτά για τα οποία εμείς οι υπόλοιποι, γράφουμε!
  • Πριν χρόνια με είχε ρωτήσει ένας αναγνώστης γιατί επέλεξα τον προβληματισμό σαν κατεύθυνση του ιστολογίου. Του φαινόταν αρνητικό και δυσάρεστο για τον αναγνώστη να προβληματίζεται καθημερινά. Η απάντηση που πάντοτε ήθελα να δώσω, ήρθε από την Κατερίνα Βερίγκα (+Katerina Verigka), την φωνή αισιοδοξίας που εδώ και έξι περίπου μήνες μας διδάσκει πως ακόμα και σήμερα μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Την ευχαριστώ για την άριστη συνεργασία μας.
  • Τα μόνιμα στηρίγματά μου όμως είναι οι συντάκτες που γράφουν ασταμάτητα εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Η μαμά του yannidakis, Ιωάννα Μπουρδούβαλη (+Ioanna Mpourdouvali) που μας παρουσιάζει τη ζωή μέσα από τα μάτια, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τους φόβους του ανθρώπου που έχει την ευθύνη να διαμορφώσει το αύριο του τόπου μας.
  • Ο Μιχάλης Δασκαλάκης (+daskalakis michael) που θυσίασε την αγάπη του για το Hollywood προς χάριν των βαθιών νοημάτων, της κουλτούρας και των ωφέλιμων προβληματισμών. Ο Μιχάλης πειραματίζεται στην γραφή και την εναλλακτική παρακολούθηση ταινιών και μετατρέπει ένα σενάριο σε ένα μάθημα ζωής για όλους μας.
  • Η Εντίτα Ματσίνσκα (+entita matsinska) που κάθε μήνα μας μεταφέρει τις δυσάρεστες καθημερινές εμπειρίες της μέσα από την εργασία της ως κοινωνική λειτουργός, για να μας διδάξει και να μας προειδοποιήσει για τα προσωπικά και οικογενειακά λάθη, καθώς και τις συνέπειές τους.
  • Δεν άφησα τυχαία τελευταίο τον Βασίλη Αναστασιάδη (+Vassilis Anastasiadis), που κάθε μήνα καταφέρνει να βρίσκει λίγο χρόνο ανάμεσα στα ταξίδια του από την Μαλαισία στην Κουάλα Λουμπούρ, την Σιγκαπούρη και τη βάση του στο Λονδίνο για να μας μεταφέρει στον μαγικό και πιο αναπτυσσόμενο (από οτιδήποτε άλλο) κόσμο της τεχνολογίας, εντυπωσιάζοντάς μας με τις δυνατότητές της και προειδοποιώντας μας για τους κινδύνους της.
  • Το +yannidakis δε θα ήταν τίποτα παρά μόνο γράμματα και σημεία στίξης χωρίς τη νοικοκυρά του, Αναστασία Γκεβρέκη +Anastasia Gkevreki που αφουγκράστηκε την ιδέα μου και έφτιαξε τα πιο όμορφα λογότυπα που θα μπορούσα να φανταστώ για κάθε μια από τις ενότητες της σελίδας. Η εμπειρία και η επαγγελματική της γνώση, αποτελούν εγγύηση της εμφάνισης του ιστολογίου μας.
Σε αυτό το νέο ξεκίνημα σας θέλω κοντά μου. Θέλω να διαβάζω τους προβληματισμούς σας στα σχόλια του κάθε κειμένου, θέλω να ακούω την κριτική σας στα μηνύματα, να μετράω τις εντυπώσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα, θέλω να εντάξετε το yannidakis στις καθημερινές σας συνήθειες και μαζί να καταλήξουμε σε αυτό που έχουμε όλοι ανάγκη και που είναι η ανάγκη για σκέψη, για κριτική, για μελέτη και για έκφραση.

Οδεύοντας στον ένατο χρόνο ζωής της σελίδας, εύχομαι καλή χρονική περίοδο από εμένα στους συντάκτες μου και σε όλους εσάς+Yanni Spiridakis 

15 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. είμαι παντός καιρού! ο συγγραφικός μας οίστρος τα φταίει όλα, και τώρα που μαζεψαμε δυνάμεις για το χειμώνα ποιος μας πιάνει

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. καμία αμφιβολία. Η ομάδα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί κάλλιστα περιοδικά ή αντίστοιχες ιστοσελίδες επαγγελματιών.

      Διαγραφή
    2. μιλώντας πάντα με το αίσθημα μετριοφροσύνης που μας διακατέχει :p αν αναλάβω νέα ενότητα δεσμεύομαι να ανταγωνιστώ το cosmopolitan. ορκιζομαι

      Διαγραφή
    3. με αίσθημα ευθύνης (που λέει και ο...) σε ενημερώνω/προκαλώ πως είμαι ανοιχτός σε προτάσεις...

      Διαγραφή
    4. χαχαχαχα Nastazia πολύ πετυχημένο!! :)
      Γιάννη γιατί όχι; Μπορεί η επόμενη σου κίνηση να είναι και ένα εναλλακτικό περιοδικό!
      Το σκέφτομαι καιρό, να σου πω την αλήθεια, αλλά δεν το έχω προχωρήσει ακόμα.

      Διαγραφή
    5. είπαμε...
      με τέτοια ομάδα δεν υπάρχει όριο
      είμαι ανοιχτός σε προτάσεις...

      Διαγραφή
  3. de 8ymamai posa xronia twra se diabazw
    omws 3erw pia pws ka8e neo soy 3ekinhma einai pio endiaferon kai synarpastiko.
    perimenw fysika to Kymatizontas Skepseis kai thn nea enothta
    Kalh epityxia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είμαστε μαζί, πάνω από 4 χρόνια!
      Σε ευχαριστώ για την στήριξη σου όλο αυτό το διάστημα και δεσμεύομαι πως εγώ και η ομάδα μου θα ανταποκριθούμε σε κάθε προσδοκία.

      Διαγραφή
  4. Εγώ πάλι που σε διαβάζω κοντά 6 χρόνια, πρώτη φορά βλέπω έτσι τα σχόλια... να επαναλαμβάνονται... Σου διέφυγε κάτι; χαχαχαα

    Καλή συνέχεια εύχομαι στο Yannidakis όλο και με περισσότερους αναγνώστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμβαίνει καμια φορά.
      είναι τεχνικό λάθος του blogger
      ευχαριστώ πολύ Ελένη μου. και για τα 6 χρόνια!!!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το